Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
OBEZ HASTALARDA SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNİN SİGARA İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: ÖN DEĞERLENDİRME SONUÇLARI
2023
Dergi:  
Atlas Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı, elektif cerrahi uygulanan sigara içen ve içmeyen obez hastalarda ekspiratuar akımları değerlendirmektir. Gereç&Yöntem: Anesteziyoloji polikliniğine başvuran morbid obez hastaların yaş, kilo ve boy, BMI, sigara içme durumu, solunum fonksiyon testi (FVC, FEV 1, PEF, FEV 25/75, FEV 25, FEV 50, FEV 75, FEV 1/ FVC) değerleri kaydedildi. Bulgular: Sigara içen 16 hastanın BMI: 39,87 ± 5,42 ve sigara içmeyen 24 hastanın BMI: 40,28 ± 5,17 olup iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Solunum fonksiyon testleri parametreleri değerlendirildiğinde sigara içen hastaların değerleri sigara içmeyenlere göre daha düşük olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda testler sigara içenlerin FEV1/FVC değerlerinin sigara içmeyenlere göre daha düşük olduğunu gösterdi. Sonuç olarak obez hastalarda sigara kullanımı solunum fonksiyon testlerini olumsuz etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Pulmonary Function Tests In Obese Patients Relation To Smoking: Preliminary Report
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of the study was to evaluate expiratory flows in smoker or non-smoker obese patients who underwent elective surgery. Material & Method: The ages, weight and height, BMI, smoking status, pulmonary function test (FVC, FEV 1, PEF, FEV 25/75, FEV 25, FEV 50, FEV 75, FEV 1/ FVC) values of the morbidly obese patients who admitted to the Anesthesiology polyclinic were recorded. Results: Of the 16 patients who smoker, BMI: 39.87 ± 5.42 and non-smoker 24 patients had BMI: 40.28 ± 5.17, no statistically significant difference was found between the two groups. When the parameters of the respiratory function tests were evaluated, the values of the patients who were smoker were found to be lower than those who were non-smoker and there was a statistically significant difference. Conclusion: In our study, tests showed that smokers had lower FEV1/ FVC than non-smokers. In conclusion, in obese patients, smoking adversely affects pulmonary function tests.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Atlas Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Atlas Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi