Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Böbrek Nakilli Hastalarda Obezite ve Osteoporoz Arasındaki İlişkiyi En İyi Tahmin Eden Antropometrik Parametre
2021
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Böbrek nakilli hastalarda obezite ile osteoporoz arasındaki ilişkiyi yeni bir antropometrik ölçüm olan “beden şekil indeksi (ABSI)” kullanarak araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, takip edilen 130 böbrek nakilli hasta alındı. Laboratuvar ve demografik bulgular, böbrek yetersizliği etiyolojisi, diyaliz süresi, donör tipi, nakil sonrası süre, ek hastalıklar, kadınlarda menopoz durumu, ilaçlar hasta dosyalarından kaydedildi. Boy, kilo, bel ve kalça çevresi de dosyalardan kaydedildi. ABSI, belirli bir formülle hesaplandı. Kemik mineral yoğunluğu (KMY), dual X-ışını absorpsiyometrisi kullanılarak ölçüldü. T-skoruna göre hastalar normal, osteopenik ve osteoporotik olarak üç gruba ayrıldı. Bulgular: KMY değerlerine göre 24 hasta (%18,5), normal 82 hasta (%63,1) osteopenik ve 24 hastada (%18,5) osteoporotikti. Vücut kitle indeksi ile lomber (r=0,294, p=0,002) ve femur T-skorları ile arasında pozitif korelasyon bulundu (r=0,216 p=0,024). Lomber T-skoru ile ABSI arasında negatif korelasyon bulundu (r=-0,237, p=0,014). ROC eğrileri, ABSI’nın her iki cinsiyette osteoporozu olan ve olmayan hastaları ayırt etmek için en uygun güce sahip olduğunu gösterdi. Sonuç: ABSI’nın, böbrek nakilli hastalarda osteoporozu tahmin etmede diğer antropometrik ölçümlere kıyasla daha değerli olduğu bulundu.

Anahtar Kelimeler:

Anthropometric Parameters Best Predicing the Relation Between Obesity and Osteoporosis in Kidney Transplant Patients
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: We aimed at researching the relationship between obesity and osteoporosis in kidney transplanted patients using the "body shape index (ABSI)" which is a new anthropometric measurement. Method and method: This cutting study, followed by 130 kidney transplanted patients. Laboratory and demographic findings, renal insufficiency etiology, dialytic time, donor type, post-transplantation time, additional diseases, menopause in women, medications were recorded from the patient files. Boy, pounds, back and back surroundings were also recorded from the files. ABSI is calculated by a specific formula. The bone mineral intensity (KMY) was measured using a double X-ray absorption metric. According to the T score, patients were divided into three groups as normal, osteophenic and osteoporotic. Results: 24 patients (18,5 percent), normal 82 patients (63.1 percent) with osteopenic and 24 patients (18,5 percent) with osteoporosis according to KMY values. A positive correlation was found between the body mass index and the lomber (r=0,294, p=0,002) and the femur T scores (r=0,216 p=0,024). There was a negative correlation between Lomber T score and ABSI (r=-0,237, p=0,014). ROC curves showed that ABSI has the most appropriate power to distinguish patients with and not osteoporosis in both gender. The result: ABSI found that it was more valuable in predicting osteoporosis in kidney transplanted patients than other anthropometric measurements.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi