Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 54
KKTC Millî Arşiv Belgeleri Işığında Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumunun (KATAK) Kıbrıs Türk Toplumu Yararına Yürüttüğü Faaliyetler (1943-1946)
2019
Dergi:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu’nun (KATAK) 1943-1946 yılları arasında, Kıbrıs Türk Toplumu için eğitim, ekonomi ve kültür alanlarında yürüttüğü faaliyetler ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, KATAK’ın Kıbrıslı Türklerin aydın, çağdaş, kalkınmış ve millî bilince sahip bir toplum hâline getirilmesi sürecindeki rolünü göstermektir. İngiliz idaresi hoşgörüsü sonucu her alanda Türklerden daha gelişmiş hâle gelen Rumlar; enosis (Yunanistan’a ilhak) taleplerini daha yüksek sesle dile getirme olanağı bulmuşlardır.  Kıbrıslı Türkler ise Yunanistan’a bağlanmayı, kendi gelecekleri ve güvenlikleri açısından tehdit olarak görmüşlerdir. Bir yandan da toplumsal haklarını geri alma kaygısına düşmüşlerdir. Bu sebeple gerek Rumların enosis taleplerine karşı mücadele etmek, gerekse hakları için İngilizler nezdinde çeşitli girişimlerde bulunmak amacıyla kendi örgütlerini kurmuşlardır. 1943 yılında ortaya çıkan KATAK da bu örgütlenme sürecinin bir parçası olmuştur. KATAK; Kıbrıs Türk Toplumunun ekonomik ve kültürel gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

KKTC Millî Arşiv Belgeleri Işığında Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumunun (KATAK) Kıbrıs Türk Toplumu Yararına Yürüttüğü Faaliyetler (1943-1946)
2019
Yazar:  
Özet:

This study discussed the activities of the Cyprus Island Turkish Minority Institute (KATAK) between 1943-1946 years in the fields of education, economy and culture for the Cyprus Turkish Society. The aim of the study is to show the role of KATAK in the process of bringing the Cypriot Turks into a clear, contemporary, developed and national-conscious society. As a result of the British administration’s tolerance, the Romans who became more advanced than the Turks in all areas have found the possibility to express their demands of enosis (adhesion to Greece) with a higher voice.  The Cypriot Turks have seen the connection with Greece as a threat to their future and security. They are also concerned about their social rights. For this reason they have established their own organizations in order to fight against the demands of the Romans of enosis and, if necessary, to engage in various initiatives by the British for their rights. The Catak, which appeared in 1943, was also part of this process of organization. Katak has made a significant contribution to the economic and cultural development of the Cyprus Turkish society.

Activities Carried Out By The Association Of Turkish Minority Of Cyprus (atmci) For The Benefit Of The Turkish Cypriot Community In The Light Of Documents Of The National Archive Of The Trnc (1943-1946)
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the educational, economic and cultural activities performed by the Association of Turkish Minority of Cyprus Island (ATMCI) for the Turkish Cypriot community in the years of 1943-1946 were handled. Its aim is to demonstrate the role played by the ATMCI in the process of rendering Turkish Cypriots an intellectual, developed and conscious society. Greek Cypriots, who had become more prosperous than Turks thanks to the British tolerance, found the opportunity to raise their enosis (union with Greece) demands. However, Turkish Cypriots regarded union with Greece as a threat to their future and fate. In addition to this, they wished for gaining their social rights.  Thus, they started to establish their own organizations. One purpose of these organizations was to stand up to the Greek Cypriots’ enosis desire, while another one was to make endeavors in the presence of the British rule for the Turkish Cypriots’ communal rights. The ATMCI, which was emerged in 1943, was a part of this organization process. The Association made significant contributions to the economic and cultural development of the Turkish Cypriot community.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 614
2023 Impact/Etki : 0.14
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi