Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Yapılı Çevrede Afet Yönetimi Aşamalarında Derin Öğrenme Teknolojisinin Kullanımına İlişkin Bir İnceleme
2024
Dergi:  
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Alp Himalaya deprem kuşağı üzerinde olan ve şiddetli sismik aktivitelerin yaşandığı coğrafyası ile etkin afet yönetim planı olması gereken bir ülkedir. Bu açıdan, gelişen yapay zeka teknolojisi ve derin öğrenme uygulamaları kullanılarak afet yönetim planını oluşturan risk ve zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme evrelerinde doğal afet riskleri azaltılabilir. Bu çalışmada, derin öğrenme modelleri, uygulama alanları, derin öğrenme katmanları ve kullanılan kütüphaneler incelenerek, literatürde yapılmış çalışma örnekleri üzerinden derin öğrenmenin afet yönetiminin dört aşamasında nasıl kullanılabileceği irdelenmiştir. Çalışmanın amacı yapılan literatür taramasının sonucunda deprem faktörü baz alınarak mimarlık ve afet yönetimi aşamalarında derin öğrenmenin kullanımını incelemektir. Sonuç olarak derin öğrenme ile ilgili çalışmalar incelendiğinde, mimarlık disiplini ile yakın ilişkili olan afet yönetimi çalışmaları en çok müdahale aşamasında bulunmaktadır. Oysaki mimarlık disiplini afet yönetiminin her aşamasında önemli görevler almaktadır. Bu açıdan derin öğrenme, mimarlık bilimi ve etkin afet yönetimi ile ilgili bütünsel çalışmalar ve uygulamalar arttıkça, afetler özellikle deprem nedeniyle yaşanacak can ve mal kayıpları azalacaktır. Yapılan çalışmanın ilerideki araştırmalar için önemli bir klavuz niteliği taşıdığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Review Of Using Deep Learning Technology In The Built Environment Of Disaster Management Phases
2024
Yazar:  
Özet:

Türkiye is a country on the Alpine-Himalayan earthquake zone and needs an effective disaster management plan, with its geography experiencing severe seismic activities. In this respect, natural disaster risks can be reduced by using developing artificial intelligence technology and deep learning applications in the mitigation, preparedness, response, and recovery phases that constitute the disaster management plan. This study examines deep learning models, application areas, deep learning layers and libraries used, and how deep learning can be used in the four stages of disaster management through study examples in the literature. The study aims to examine the use of deep learning in architecture and disaster management phases based on the earthquake factor as a result of the literature review. As a result, when studies on deep learning are examined, disaster management studies closely related to the discipline of architecture are mainly in the response phase. However, the discipline of architecture plays an important role at every stage of disaster management. In this respect, as holistic studies and applications related to deep learning, architectural science, and effective disaster management increase, the loss of life and property due to disasters, especially earthquakes, will decrease. The study carried out is thought to be an important guide for future research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 267
Atıf : 308
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi