Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 11
EDİRNE MÜFTÜSÜ MEHMED FEVZÎ EFENDİ VE HEDİYYE-i FEVZÎ ADLI ESERİ
2020
Dergi:  
Journal of Filologia
Yazar:  
Özet:

Klâsik Türk edebiyatında Hz. Muhammed (sav) etrafında oluşmuş olan türler oldukça fazladır. Mevlid, na‘t, hilye, mi‘râciyye gibi türler Peygamber Efendimize duyulan aşkın terennümleri olarak yazıya aktarılmıştır. Bu türler içerisindeçok rağbet gören ise na‘tlar olmuştur. Klâsik edebiyat çerçevesinde eserler kaleme alan hemen hemen bütün şâirler şiirlerini na‘tlarla taçlandırmışlardır. Bu türde müstakil bir eser yazan şâirlerden biri de Edirne müftülüğü yapmış olan Mehmed Fevzî Efendi’dir. Hediyye-i Fevzî adını verdiği bu eserinde mevlid ve mi’râciyelerden önce ve sonra okunmasını istediği ilâhî ve na‘tları toplamıştır. Bu ilâhî ve na‘tlar dışında Mekke ve Medine’de kadılık görevinde iken yazdığı birkaç şiiri daha bu eserine ilave etmiştir. Hediyye-i Fevzî’de muhtelif beyitler ile yazılmış toplam 25 şiir mevcut olup tamamen dinî muhtevâ ile yazılmıştır. Büyük çoğunluğu oluşturan na‘tlarda Hz. Peygambere duyduğu sevginin yanında şefaatine nâil olma isteği vardır. Bu çalışmada Mehmed Fevzî Efendi’nin kısaca hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra Hediyye-i Fevzî incelenmiştir. Daha sonra da metnin transkripsiyonlu çevirisi çalışmaya eklenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Journal of Filologia

Dergi Türü :   Uluslararası

Journal of Filologia