Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
Translation Strategies of Taboo Words in Interlingual Film Subtitling
2020
Dergi:  
International Journal of Linguistics, Literature and Translation
Yazar:  
Özet:

Interlingual subtitling was singled out for this research, as it is the common mode used to translate English films intended for an Arabic audience in most Arab T.V channels. However, this form of audiovisual translation is often prone to many constraints, and subtitling taboos is a case in point. The research aims to raise awareness about the special use of some strategies and showcase the ensuing changes, omissions and errors in the target language. This article looks into the translation strategies of taboo words, be them lexemes and/or expressions about death, sex, cursing, religion or calling names. Methodology-wise, 214 English-Arabic pairs of taboo words were collected from five popular Arab T.V channels and 23 American and British films were assessed. The data was coded according to Gottlieb’s subtitling strategies (1992) and both quantitative and qualitative analyses were conducted. The quantitative results showed four specific recurrent strategies during the subtitling process to cope with rendering taboo words. The qualitative analysis, however, revealed other lexico-semantic devices such as euphemism, disphemism and general words; translation techniques namely literal translation, partial rendering and inaccurate equivalence, along with other subtitling technical schemes. The research contributes to fill some gaps in the field of film subtitling from English into Arabic and insists on the importance of applying the adequate strategies when conveying taboos in the target language.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




International Journal of Linguistics, Literature and Translation

Dergi Türü :   Uluslararası

International Journal of Linguistics, Literature and Translation