Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Effect Of Astaxanthin On Rat Brains Against Oxidative Stress Induced By Cadmium:Biochemical, Histopathological Evaluation
2018
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, ratlarda kadmiyum (Cd), ile meydana gelen beyin hasarını önlemede astaksantinin (AST), koruyucu etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. 32 adet Winstar albino cinsi rat kontol, Kadmiyum (Cd), Astaksantin (AST), Kadmiyum (Cd)+Astaksantin (AST), olmak üzere dört gruba ayrıldı. 30. Günün sonunda rat beyin dokuları alındı. Beyin doku homojenatında malondialdehit (MDA), Glutatyon (GSH) seviyeleri ve süperoksitdismutaz (SOD) enzim aktivitesi ölçülerek, histopatolojik inceleme yapıldı. Beyin dokusu MDA, düzeyleri değerlendirildiğinde kontrol grubu ile kıyaslandığında Cd uygulaması yapılan grupta (p<0,01) ve yine Cd+AST uygulanan grupta artış (p<0,05) olduğu belirlendi. Cd uygulaması yapılan gruba oranla Cd+AST grubunda görülen azalmanın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmişdir (p<0,01). GSH düzeyleri değerlendirildiğinde, Cd ve Cd+AST grupları, kontrol grubu ile kıyaslandığında gruplar arasında istatistiksel olarak azalışın olduğu belirlendi (p<0,05). SOD enzim aktivitesi değerlendirildiğinde ise Cd ve Cd+AST gruplarında, kontrol grubuna kıyasla görülen azalışın (p<0,01) istatistiksel olarak önemli olduğu, Cd grubuna oranla, Cd+AST uygulaması yapılan grupta SOD düzeyinde görülen artışın önemli olduğu belirlendi (p<0,05). Histopatalojik bulgular değerlendirildiğinde, Serebral korteks ve hipokampusta histopatolojik bulgular gruplar arasında farklılık gösterdi. Kontrol ve AST uygulanan gruplarda beyinde normal histolojik yapı gözlenirken, Cd uygulanan grupta ciddi lezyonlar görüldü. Cd+AST grubunda hafif dejeneratif lezyonlar gözlendi. Sonuç olarak, Cd uygulamasına bağlı olarak artan MDA düzeyi, AST uygulması ile azaldı. Cd uygulaması ile azalan GSH düzeyi ve SOD enzim aktivitesi AST uygulaması ile arttı. Aynı zamanda AST uygulmasının histopatolojik lezyonları azalttığı gözlemlendi. Bundan dolayı, AST’nin Cd kaynaklı beyin oksidatif hasara karşı koruyucu olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.791
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi