Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Covid-19 Sürecinde Gebelerin Anksiyete, Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin Belirlenmesi
2024
Dergi:  
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gebelik dönemi, kadınlarda ruh sağlığı rahatsızlıklarının gelişmesi ve var olan hastalıkların artış göstermesinde risk faktörü olarak görülmektedir. COVID-19 salgın sürecinde özellikle gebe kadınların ruhsal yönden daha çok etkilenebilecekleri düşünüldüğünden; bu süreçte gerçekleştirilen çalışma, gebe kadınların gebelik süresince algılanan anksiyete ve kaygı düzeylerinin belirlenmesi ve buna uygun önerilerin geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Gerekli etik kurul ve kurum izinleri alındıktan sonra başlanan tanımlayıcı tipteki bu çalışmaya, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran yalnızca gebelik tanılı 402 gebe dahil edildi. İstatistiksel analizler için SPSS 20.0 paket programı; veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, BECK Anksiyete Ölçeği, Durumluk Kaygı Ölçeği ve Sürekli Kaygı Ölçeği kullanıldı. BECK Anksiyete Ölçeğinden alınan toplam puan bireyin yaşadığı anksiyetenin şiddetini göstermektedir. 0-7 puan minimal düzeyde, 8-15 puan hafif düzeyde, 16-25 puan orta düzeyde ve 26-63 puan şiddetli düzeyde anksiyeteye sahip olarak kabul edildi. Durumluk Kaygı Ölçeği ve Sürekli Kaygı Ölçeği ortalama puanları için; 0-19 puan ‘Anksiyete yok’, 20-39 puan ‘Hafif Anksiyete’, 40-59 puan ‘Orta Düzeyde Anksiyete’, 60-79 puan ‘Ağır Düzeyde Anksiyete’, 80 ve üstü puan ise ‘Panik’ olarak değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamasının 26,04±4,84, BECK Anksiyete Ölçeği puan ortalamasının 16,94±11,22, Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalamasının 41,83±16,23, Sürekli Kaygı Ölçeği puan ortalamasının ise 44,20±13,07 olduğu tespit edilmiştir. Gebelerin BECK Anksiyete Ölçeği puanlarına göre; %28,4’ünün hafif düzeyde, %24,9’unun orta düzeyde, %24,1’inin şiddetli düzeyde anksiyetesinin olduğu ve %22,6’sının ise anksiyetesinin olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, COVID-19 sürecinin, gebelik döneminde görülen anksiyete ve kaygı düzeyi üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir ve COVID-19 sürecinde gebe olan kadınların kaygı düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Anxiety, State and Trait Anxiety Levels Of Pregnant Women During Covid-19 Process
2024
Yazar:  
Özet:

Aim: Pregnancy is seen as a risk factor for the development of mental health disorders in women and the increase in existing diseases. Since it is thought that pregnant women may be more affected psychologically during the COVID-19 epidemic; The study carried out in this process was conducted to determine the perceived anxiety and anxiety levels of pregnant women during pregnancy and to develop appropriate recommendations. Material and Methods: Only 402 pregnant women diagnosed with pregnancy who applied to Ankara Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Polyclinic were included in this descriptive study, which was started after obtaining the necessary ethics committee and institutional permissions. SPSS 20.0 package program for statistical analysis; Personal information form, BECK Anxiety Scale, State Anxiety Scale and Trait Anxiety Scale were used as data collection tools. The total score obtained from the BECK Anxiety Scale shows the severity of anxiety experienced by the individual. 0-7 points were considered to have minimal anxiety, 8-15 points to have mild anxiety, 16-25 points to have moderate anxiety, and 26-63 points to have severe anxiety. For the State Anxiety Scale and Trait Anxiety Scale mean scores; 0-19 points were considered as 'No Anxiety', 20-39 points as 'Mild Anxiety', 40-59 points as 'Moderate Anxiety', 60-79 points as 'Severe Anxiety', and 80 and above points as 'Panic'. Results: The average age of the participants is 26.04±4.84, the average BECK Anxiety Scale score is 16.94±11.22, the State Anxiety Scale average score is 41.83±16.23, and the Trait Anxiety Scale average score is 44.20±13.07. It has been determined that . According to BECK Anxiety Scale scores of pregnant women; It was determined that 28.4% had mild anxiety, 24.9% had moderate anxiety, 24.1% had severe anxiety, and 22.6% had no anxiety. Conclusion: This study showed that the COVID-19 process did not have a significant effect on the level of anxiety and anxiety seen during pregnancy, and no significant difference was found in the anxiety levels of women who were pregnant during the COVID-19 period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Clinics and Laboratory

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 620
Atıf : 334
2023 Impact/Etki : 0.019
Turkish Journal of Clinics and Laboratory