Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA MİLLİ VEYABANCI BANKALARIN BİLANÇO YAPILARI (1920-1930)
2022
Dergi:  
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı İmparatorluğu'nda anonim şirketler ve bankalar çoğunlukla yabancı sermaye ve Avrupa şirket bilgisi tarafından yönlendirildi. İkinci Meşrutiyet Dönemi (1908-1918) anayasal ve ilerici hükümetleri, ülkeye emek ve sermaye hareketlerinin millileştirilmesi ilkesini yerleştirmeye çalışmışlardır. Ancak iş hayatının Batı hukukuna göre düzenlenmesi Cumhuriyet döneminde mümkün olmuştur. Türkiye için 1920'ler hem siyasi hem de ekonomik açıdan büyük bir dönüşüm dönemidir. İlk yarısında Cumhuriyetin kuruluşundan sonra, 20'li yılların ikinci yarısı, Türkiye Ekonomisi için de bir “Kükreyen 20'ler” dönemi olmuştur. Ancak bu parlak dönem uzun sürmedi. 1929'da başlayan Büyük Buhran, 1930'larda Türkiye Ekonomisi ve bankalar için büyük sıkıntılar getirdi. Türk bankacılık sektörünün 1930'lardan sonrası için ilgili kapsamlı araştırmalara rastlamakla birlikte, 1929 öncesi döneme ait çalışmalar azdır. Bunun bir nedeni, 1928 öncesi kaynakların Osmanlı harfleriyle yazılmış olmasıdır. Ancak asıl sebep, ulusal bankaların bazılarının 1920'lerde henüz kurulmuş olması ve finansal hizmetlerin ilkel düzeyde olmasıdır. Bu çalışmanın amacı, Kükreyen 20'ler döneminde Türkiye Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bankaların operasyonel sonuçlarını özetlemektir. Cumhuriyet döneminin ilk on yılında Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı bankaların mali tabloları konsolide edilerek incelenmiştir. Bu dönem aynı zamanda 1929 Büyük Buhranı arifesinde Türk bankalarının bilanço yapılarının da bir özetini sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Balance Sheet Structures Of National and Foreign Banks In Early Years Of The Turkish Republic (1920-1930)
2022
Yazar:  
Özet:

In the Ottoman Empire joint stock companies and banks were mostly guided by foreign capital and European corporation knowledge. The constitutional and progressive governments of the Second Constitutional Period (1908-1918) tried to put the principle of nationalizing the labor and capital movements into the country. It became possible to regulate labor and capital movements according to Western law during the Republican period. 1920’s were a great transformation period for Turkey for both politically and economically. After the foundation of the Republic in the first half of the decade, the second half of the 20’s were a great “Roaring 20’s” period for Turkish Economy as well. But it did not last long. The Great Depression started in 1929, brought great troubles for Turkish Economy and banks in the 1930s. Extensive researches can be found on Turkish banking sector after 1930s, but it's difficult to find related studies for pre-1929 period. One reason for this is that the sources before 1928 were written in Ottoman scripts. But main reason is the fact that most of the national banks were newly established in the 1920s and that the financial services was at a primitive level. The aim of this study is to summarize the operational results of early banks of Turkish Republic in the Roaring 20’s. Financial statements of both local and foreign banks operating in Turkey in the first decade of the Republican period is consolidated and examined. This period also provides a summary of the balance sheet structures of Turkish banks on the eve of the Great Depression of 1929.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 315
Atıf : 1.080
2023 Impact/Etki : 0.1
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi