Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Mudanya’dan Lozan'a Amerikan Basınında İsmet Paşa (11 Ekim 1922 – 20 Kasım 1922)
2023
Dergi:  
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İsmet Paşa, askerî kişiliğinin yanı sıra siyasi kimliği ile ön plana çıkan ve dünya kamuoyu tarafından tanınan bir devlet adamıdır. Mudanya Konferansı sırasındaki başarılarının yanı sıra Dışişleri Bakanı olarak Lozan Konferansı’na katılan heyetin baş delegeliğine getirilmesi siyasi kişiliğinin şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu süreçle birlikte İsmet Paşa, Türkiye’nin yanı sıra dünya kamuoyu tarafından da yakından takip edilen bir figür hâline dönüşmüştür. Özellikle Amerikan basını İsmet Paşa’yı ilgiyle izlemeye başlamış, askerî ve siyasi başarılarının yanında İsmet Paşa’nın kişisel özelliklerini de gazete sütunlarına taşımıştır. Yapılan literatür taramasında Mudanya Mütarekesi ile Lozan Konferansı arasında geçen dönem boyunca Amerikan basınının İsmet Paşa’ya yönelik izlenimlerini ortaya koyan bilimsel bir çalışmaya rastlanamamıştır. Bu çalışmada ilgili dönemde Amerikan basınında İsmet Paşa ve Türkiye’nin Mudanya ve Lozan konferanslarına katılım süreçleri ile ilgili yer alan haber/yazılar incelenmiştir. Buradan hareketle Amerikan basınının İsmet Paşa hakkındaki izlenimlerini ve Türkiye’ye yönelik görüşlerini ortaya koymak, böylelikle literatüre katkı sunmak amaçlanmıştır. Çalışmada literatür taraması, arşiv araştırması ve doküman analizi yöntemleri kullanılarak gazetelerden elde edilen bilgi ve veriler irdelenmiştir. Çalışmada, Mudanya Mütarekesi’nden Lozan Konferansı’na uzanan süreçte İsmet Paşa’nın Amerikan basını tarafından yakından takip edildiği anlaşılmış, ayrıca sergilediği kendinden emin, kararlı ve ciddi duruşla Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil ettiği yönünde kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Ismet Pasha In The American Press From Mudanya To Lausanne (11 October 1922 – 20 November 1922)
2023
Yazar:  
Özet:

Ismet Pasha stands out with his political identity, and military personality and is known by the world’s public opinion. Besides his achievements in the process of the Mudanya Armistice, his appointment as the chief delegate of Turkey that participated in the Lausanne Conference as the Minister of Foreign Affairs was effective in shaping his political personality. With this process, Ismet Pasha has become a figure closely followed by Turkey and world public opinion. In particular, the American press began to watch Ismet Pasha with interest and carried the personal characteristics and military and political achievements of Ismet Pasha to the newspaper columns. In the literature review, no scientific study was found that revealed the impressions of the American press on Ismet Pasha from the Mudanya Armistice to the Lausanne Conference. From that, the news/articles related to the participation of Ismet Pasha and Turkey in the Mudanya and Lausanne conferences in the American press were examined. Based on these news/articles, it was aimed to reveal the impressions of the American press about Ismet Pasha and his views on Turkey and thus contribute to the literature. The information and data obtained from the newspapers included in the study by using literature review, archive research and document analysis methods. Herewith, it was concluded that Ismet Pasha was closely followed by the American press from the Armistice of Mudanya to the Lausanne Conference and that he attempted to create a public opinion that successfully represented Turkey with his self-confident, determined and serious stance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 739
Atıf : 2.819
2023 Impact/Etki : 0.611
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi