Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 7
Gender Differential Item Functioning on A National Field-specific Test: The Case of PhD Entrance Exam of TEFL in Iran
2016
Dergi:  
Iranian Journal of Language Teaching Research
Yazar:  
Özet:

Differential Item Functioning (DIF) exists when examinees of equal ability from different groups have different probabilities of successful performance in a certain item. This study examined gender differential item functioning across the PhD Entrance Exam of TEFL (PEET) in Iran, using both logistic regression (LR) and one-parameter item response theory (1-p IRT) models. The PEET is a national test consisting of a centralized written examination designed to provide information on the eligibility of PhD applicants of TEFL to enter PhD programs. The 2013 administration of this test provided score data for a sample of 999 Iranian PhD applicants consisting of 397 males and 602 females. First, the data were subjected to DIF analysis through logistic regression (LR) model. Then, to triangulate the findings, a 1-p IRT procedure was applied. The results indicated (1) more items flagged for DIF by LR than by 1-p IRT (2) DIF cancellation (the number of DIF items were equal for both males and females), as revealed through LR, (3) equal number of uniform and non-uniform DIF, as tracked via LR, and (4) female superiority in the test performance, as revealed via IRT analysis. Overall, the findings of the study indicated that PEET suffers from DIF. As such, test developers and policymakers (like NOET MSRT) are recommended to take these findings into serious consideration and exercise care in fair test practice by dedicating effort to more unbiased test development and decision making.

Anahtar Kelimeler:

0
2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Iranian Journal of Language Teaching Research

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 318
Atıf : 451
Iranian Journal of Language Teaching Research