User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 13
 Downloands 5
KÜRESEL VE YEREL MARKALAR: KÖKEN VE ALGI AYRIMI
2023
Journal:  
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Bu çalışma, (1) marka kökeni (küresel ve yerel) ile marka algıları (marka küreselliği, MK ve yerel ikonluk, Yİ) arasındaki ilişkileri ve (2) bu yapısal ilişkiler üzerinde tüketici etnosentrizminin rolünü araştırmaktadır. Metodoloji: Ampirik olarak birbirini tamamlayıcı iki metot, bir anket (N=253) ve bir deney (N=148) kullanılmaktadır. Bulgular: Marka değerlendirme modellerinde marka kökeni (küresel ve yerel) ile marka algıları (MK ve Yİ) ayrı ayrı hesaba alınması gereken farklı kavramlardır. Tüketicilerin satın alma niyetlerini (SAN) artırmada küresel ve yerel kökenli markalar arasında farklılıklar bulunmaktadır. MK'nin marka kalitesi ve prestiji ile pozitif bir ilişkisi vardır, ancak bu sadece küresel kökenli markalar için geçerlidir. Buna karşılık, yerel kökenli markalar için Yİ, marka kalitesi ve prestiji ile pozitif ilişkisi sebebiyle önemli bir rol oynar. Tüketiciler, marka kökenlerine sadık kalan markaları tercih etmektedir. Ayrıca, etnosentrizm, hem MK-SAN hem de Yİ-SAN ilişkilerini yalnızca küresel kökenli markalar açısından zayıflatıcı etkiye sahiptir. Etnosentrik tüketicilerin küresel kökenli markalar açısından SAN'larını tetiklemekte ne MK, ne de Yİ etkin bir rol oynar. Özgünlük/değer: Çalışmamız SAN'a giden yolların küresel ve yerel kökenli markalar arasında farklılık gösterdiğine işaret ediyor. Tüketicilerin köken ile algılar arasında uyumu tercih etmesi nedeniyle, yöneticilere markalarının küresellik/yerellik algılarını oluştururken marka kökenine (küresel/yerel) sadık kalmalarını öneriyoruz.

Keywords:

Global and Local Brands: Distinguishing Perceptions From Origin
2023
Author:  
Abstract:

Purpose: This study aims to (1) disentangle the relationship between brand origin (global vs. local) and brand perceptions (perceived brand globalness, PBG vs. local iconness, LI), and (2) investigate how consumer ethnocentrism moderates these model pathways. Design/methodology/approach: We utilize a multi-method approach in two complementary studies, a survey (N=253) and an experiment (N=148). Findings: We find that brand origin (global vs. local) and perceptions (PBG vs. LI) are distinct constructs that need to be accounted for separately in brand evaluation models. We show that the routes to purchase intentions (PIs) differ across global and local origin brands. PBG has a positive relationship with perceived brand quality and prestige but only for global origin brands. In contrast, for local origin brands, LI plays a crucial role via positive relationships to perceived brand quality and prestige. Consumers prefer brands to stay true to their brand origin. Ethnocentrism dampens both the PBG-PI and LI-PI relations only for global origin brands. Neither PBG nor LI seems to trigger PIs for ethnocentric consumers for global origin brands. Originality/value: We show that the routes to PIs differ across global and local origin brands. Brand managers should stay true to the origins of their brands (global/local) in building their brands’ globalness/localness perceptions since consumers prefer a fit between origin and perceptions.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles


Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 238
Cite : 1.226
2023 Impact : 0.056
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi