Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
Romatoid Artrit Tanısı Almış Bireylerde Serum D Vitamini Seviyelerinin Hastalık Aktivitesi İle İlişkisi: Retrospektif Bir Çalışma
2021
Dergi:  
Medical Records
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, romatoid artrit tanısı almış bireylerde serum D vitamini seviyelerinin hastalık aktivitesi üzerindeki etkisini saptamaktır. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı, kesitsel ve retrospektif olarak planlanan bu çalışma, Ekim 2019- Mart 2020 tarihleri arasında 337 romatoid artritli bireyin medikal dosyaları incelenerek tamamlandı. Araştırmaya, Romatoloji polikliniğinde takip edilen, hekim tarafından romatoid artrit tanısı konmuş ve en az 1 yıldır romatoid artrit rahatsızlığı olan bireyler dahil edildi. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan “Sosyodemografik ve Laboratuvar Tahlil Formu” ve “Hastalık Aktive Skoru-28” kullanılarak elde edildi. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistikler, Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testi ile Sperman korelasyon analizi ile yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan 337 romatoid artritli bireyin %83,4’ü kadın, yaş ortalaması 54,38±13,0, hastalık yılı ortalaması 4,08±3,67 ve hastalık akivitesi skor ortalaması 3,14±0,82 idi. Bireylerin %73,3’ünün D vitamini seviyesi ≤20 ng/mL’nin altındaydı. Romatoid artritli bireylerin D vitamini seviyesi ile yaş değişkeni arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki, hastalık aktive skoru ile negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada romatoid artritli bireylerin büyük çoğunluğunda D vitamini eksikliği ve yetersizliği olduğu saptanmıştır. Romatoid artritli bireylerin D vitamini seviyelerinin değerlendirilip eksikliğin giderilmesine yönelik girişimlerin yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Medical Records

Dergi Türü :   other

Medical Records