Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Hastaların Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Bilgi ve Davranışları
2021
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akılcı ilaç kullanımı (AİK); kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en uygun maliyetle ve kolayca sağlayabilmeleridir. Topluma yapılacak müdahalelerin daha etkin ve yerinde olabilmesinin en gerçekçi yolu, hastaların bu konudaki bilinç düzeylerinin ve yaklaşımlarının bilinmesidir. Bu çalışmanın amacı; hastaların AİK hakkındaki bilgi ve davranışlarının ortaya koyularak, gerekli önlemlerin alınması için bilimsel verilerin sunulmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipte, tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma, 2018 yılının Nisan ve Mayıs aylarında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yatmakta olan hastalarla anket çalışması olarak (n=152) yapıldı. Bulgular: Hastaların hastalık durumunda %91.6’sının doktora başvurduğu, kendi kendine başlanan ilaçların başında ağrı kesicilerin (%71.7) geldiği, tedavisini hekiminin önerdiği sürede kullananların oranının %43.4 olduğu, hastaların %67.8’inin eşdeğer ilacı kabul etmediği, %20’sinin tedaviden arta kalan ilaçlarını çöpe attıkları ve %63.6’sının evlerinde hiç kullanılmamış veya yarım kalmış en az 1 kutu ilaç bulundurdukları, %4.1’inin basında reklamı yapılan ilaç dışı tedavi ürünlerini direk kullanabilecekleri, %30’unun vitamin ve mineral desteği aldığı sonuçları ortaya koyulmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda hasta kaynaklı AİK ile ilgili parametrelerin bazılarının düzelme eğiliminde olmasına rağmen hala bir çok hatalı davranışların olduğu gösterilmiştir. AİK hasta merkezli yaklaşımın benimsenmesi için ortaya koyulan bu veriler eksiklerin düzeltilmesi için katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Information and Behavior Of Patients About Rational Drug Use
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: The rational use of drugs (RUD) requires that, patients receive medications appropriate to their clinical needs in doses that meet their own individual requirements for an adequate period of time and at the lowest cost. The most realistic way of making interventions to society more effective and appropriate is to know the awareness levels and approaches of the patients on this issue. The purpose of this study is; it is the presentation of scientific data in order to take necessary precautions by revealing the knowledge and behavior of patients about RUD. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive study was conducted in 2018 as a survey study with patients (n=152) hospitalized at the University of Health Sciences Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital. Results: This study reveals the following: 91.6% of the patients applied to a doctor in case of illness; analgesics (71.7%) were the leading drugs without recipe; who used their treatment within the period recommended by the physician the rate was 43.4%; 67.8% of the patients did not accept the equivalent drug; 20% of patients throw away their remaining medication from the treatment to trash and 63.6% of them had at least 1 box of unused or unfinished drugs at home; 4.1% of the patients could directly use non-drug treatment products advertised in the press, and 30% used vitamin and mineral support. Discussion and Conclusion: As a result of this study, it has been shown that although some of the RUD parameters related to the patient tend to improve, there are still many erroneous behaviors. These data, which are put forward for the adoption of the RUD patient-centered approach, will contribute to correcting the deficiencies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 334
2023 Impact/Etki : 0.05
Abant Tıp Dergisi