Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 39
 İndirme 8
The Relationship between Television Watching Habits and Leisure Time: A Research on Ugandan Students in Turkey
2018
Dergi:  
Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)
Yazar:  
Özet:

İnsanın özgürleşmesi ve kendini geliştirmesi için, yaşamın zorunluluklarının dışında kalan serbest zamanın yerini bugün, medya teknolojileri doldurmaktadır. İnternet, akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi giderek maliyeti düşen medya teknolojilerinin toplumun hemen hemen her kesimi tarafından erişilebilir hale gelecek kadar yaygınlaşması, kitle iletişim araçlarını insanların gündelik yaşamının birincil aktörleri haline getirmiştir. İnternet, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi yeni medya teknolojilerinin sayısal olarak çokluğuna rağmen insanlar hala serbest zamanlarında televizyon izlemektedir. Dünya Gençlik Raporu’na (2003) göre dünyadaki gençler, günde yaklaşık ortalama iki saat televizyon izlemek için vakit harcamaktadır. Bu araştırma televizyon izleme eğiliminin serbest zamanı olumlu bir şekilde etkilediği üzerine kurulmuştur. Çalışmada televizyon izleme eğiliminin öğrencilerin serbest zamanlarını nasıl etkilediğin tespiti amaçlanmıştır. Ayrıca serbest zamanlarda öğrenciler tarafından yapılan faaliyetlerin belirlenmesi de önem arz etmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan Ugandalı öğrencilerle sınırlıdır. Bu tespitlerin sağlanabilmesi için nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniğine başvurulmuştur. Çalışmada, çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen anketle birlikte Türkiye’de 8 ilden 107 katılımcının rastgele seçilen bir örneklem üzerinden veri almak için kullanılan nicel bir yaklaşıma başvurulmuştur. Bulgular, frekans ve yüzdelerle sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların büyük çoğunluğu (% 52.6) serbest zamanlarında televizyon izlemekte ve günde yaklaşık 3-4 saat vakit geçirmektedir. Araştırmaya göre katılımcıların (% 74.5)’i serbest zamanlarında Uganda televizyon kanallarını izlemeyi tercih etmiştir ve sadece (% 25.5)’lik kısım; Türk televizyon kanallarını seyretmiştir. Katılımcıların çoğunluğuna (% 48.6) göre serbest zamanlarda akademik öğrenme amacıyla televizyon izlenmektedir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre serbest zamanlarda televizyon izleme amaçları ise (% 36.4) ile eğlence olmuş, ancak (% 32.7)’si bilgi ve haber amaçlı televizyon izlediğini ifade etmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre kitap okuma, gezi, alışveriş alışkanlıkları ve arkadaşlarla ilişkiler gibi serbest zaman etkinlikleri, televizyon izleme eğiliminden etkilenmektedir. Sonuç olarak öğrencilerin serbest zaman etkinliklerinde televizyon izlenilmesi, zihinlerini tazelerken, farklı etkinliklere aktif katılımlarını olumlu yönde teşvik etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 1.756
2023 Impact/Etki : 0.294
Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)