Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
EFFECT OF COMBINED IMPLEMENTATION HESPERIDIN AND VALPROIC ACID ON OXIDANT-ANTIOXIDANT DEFENSE IN A PENTYLENETETRAZOL INDUCED EPILEPSY MODEL
2019
Dergi:  
Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji
Yazar:  
Özet:

Epilepsi dünya çapında popülasyonun yaklaşık %1’ini etkileyen psikolojik ve duygusal parametrelerde anlamlı değişiklikler ile ilişkili karmaşık nörolojik bir durumdur. Oksidatif stres pek çok nörodejeneratif bozuklukta nöronal hasarı açıklamak için kullanılan ortak bir yoldur Bir biyoflavonoid olan Hesperidin’in nöroprotektif, antiinflamatuvar, analjezik, antibakteriyel, antihiperkolesterolemik ve antikanser özelliklere sahip olduğu bildirilmiştir. Çalışmamızda Hesperidin ve antiepileptik ilaçlardan Valproik asit’in kombine uygulamasının beyin ve karaciğer doku örneklerinde oksidan-antioksidan savunma üzerine olan etkilerini araştırmayı hedefledik. Bu amaçla 48 adet 3 aylık 200-250 gram erkek Wistar-Albino türü sıçan kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 8 adet olmak üzere 6 gruba ayrıldı: Grup 1: Kontrol, Grup 2: Pentilentetrazol (PTZ) (60 mg/kg intraperitonal (i.p)), Grup 3: Hesperidin (HES) (100 mg/kg oral gavaj), Grup 4: PTZ + HES, Grup 5: PTZ + Valproik asit (VPA) (400 mg/kg i.p), Grup 6: PTZ + VPA + HES. Kimyasal ajanlar Kontrol grubu dışındaki tüm gruplara 1-7-14-28.günlerde verildi ve deney sonunda elde edilen doku homojenatlarında Glutatyon (GSH) ve Malondialdehit (MDA) düzeyleri ile Süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi tayin edildi. Elde dilen sonuçlar SPSS programında Kruskal Wallis-H testi ile istatistik analize tabi tutuldu ve p≤0,05 değeri anlamlı olarak kabul edildi. Çalışmamızda PTZ verilen grupta GSH düzeyleri ile SOD aktivitesinin azaldığı, MDA düzeylerinin de istatiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı gözlendi. VPA ve HES kombine uygulamasının PTZ ile oluşturulan epilepsi modelinde beyin ve karaciğer GSH düzeylerini anlamlı düzeyde artırdığı, MDA düzeylerini ise azalttığı saptandı. Beyin doku örneklerinde HES’in gerek tek başına gerekse VPA ile birlikte verildiğinde PTZ ve PTZ+ VPA gruplarına kıyasla SOD aktivitesini anlamlı derecede artırdığı gözlendi. Karaciğer dokusunda ise Kontrol grubuna kıyasla HES’in SOD aktivitesini anlamlı derecede artırdığı, beyin ve karaciğer örneklerinde PTZ grubuna kıyasla HES grubunda da SOD aktivitesinin anlamlı derecede arttığı görülmektedir. Sonuçlarımız HES’in antiepileptik tedavi ile birlikte kullanıldığında antioksidan aktiviteyi artırabileceğini ve bazı çalışmalarda gösterilen VPA’in olası yan etkilerini azaltabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

EFFECT OF COMBINED IMPLEMENTATION HESPERIDIN AND VALPROIC ACID ON OXIDANT-ANTIOXIDANT DEFENSE IN A PENTYLENETETRAZOL INDUCED EPILEPSY MODEL
2019
Yazar:  
Özet:

Epilepsy is a complex neurological condition associated with significant changes in psychological and emotional parameters affecting about 1% of the world’s population. Oxidative stress is a common way to explain neuronal damage in many neurodegenerative disorders A bioflavonoid has been to have neuroprotective, anti-inflammatory, analgesic, antibacterial, antihypercholesterolemic and anti-cancer properties. In our study, we aimed at exploring the effects of the combined application of Hesperidin and antiepileptic drugs of Valproic acid on the oxid-antioxidant defense in brain and liver tissue samples. For this purpose, 48 pieces of three-month 200-250 grams of male Wistar-Albino species were used. The experimental animals were divided into 6 groups, including 8 in each group: Group 1: Control, Group 2: Pentilentetrazole (PTZ) (60 mg/kg intraperitonal (i.p.)), Group 3: Hesperidin (HES) (100 mg/kg oral gathering), Group 4: PTZ + HES, Group 5: PTZ + Valproic acid (VPA) (400 mg/kg i.p.), Group 6: PTZ + VPA + HES. Chemicals were given to all groups outside the Control Group in 1-7-14-28 days and the activity of the superoxid dismutase (SOD) was determined with the levels of glutation (GSH) and malondialdehitis (MDA) in the tissue homogenates obtained at the end of the test. The desired results were subjected to statistical analysis with the Kruskal Wallis-H test in the SPSS program and the value of p≤0,05 was considered meaningful. Our study observed that the GSH levels and SOD activity in the PTZ given group decreased, and that the MDA levels also increased statistically significantly. The combined application of VPA and HES in the epilepsy model created with PTZ has been found to significantly increase the levels of brain and liver GSH and reduce the levels of MDA. In brain tissue samples, HES was observed to significantly increase the SOD activity compared to PTZ and PTZ+ VPA groups when given with VPA alone. In the liver tissue, HES has significantly increased SOD activity compared to the Control group, and in brain and liver samples, compared to the PTZ group, HES has significantly increased SOD activity compared to the Control group. Our findings show that when HES is used with antiepileptic therapy, it can increase antioxidant activity and reduce the possible side effects of VPA shown in some studies.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 176
Atıf : 210
Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji