Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Erzurum’da önemli bir lahana zararlısı Mamestra brassicae (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Noctuidae)’nin biyolojisi üzerinde bazı gözlemler
2006
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Önemli bir lahana (Brassica oleraceae L.) zararlısı olan Mamestra brassicae (L., 1758) (Lepidoptera: Noctuidae)’nin biyoloji, zarar ve bulaşıklık oranı Erzurum’da 1999 ve 2000 yıllarında araştırılmıştır. M. brassicae, kışı toprağın 3-5 cm derinliğinde pupa döneminde geçirmektedir. İlk ergin çıkışı, haziranın ilk haftasının sonunda olmaktadır. Dişiler, yumurtalarını ortalama 693 adet olarak lahana yapraklarının alt yüzeyine bırakmaktadırlar. Yumurta bırakma süresi, 6-12 (8.4) gün sürmektedir. Yumurtadan ilk larva çıkışı haziran sonunda görülmekte, çıkan larvalar başlangıçta yumurta kabuklarıyla beslenmekte, daha sonra yaprağın alt epidermisi ve parankima dokusuyla beslenmesini sürdürmektedir. Beşinci dönem larva, lahananın göbek kısmına girerek, burada beslenmektedir. Larva beslenme artıkları ve dışkıları, lahana yaprakları arasında görülebilmektedir. Larva, beş gömlek değiştirdikten sonra, ağustos başından itibaren toprakta pupa dönemine girmektedir. M. brassicae, genellikle kışlamak üzere, lahana tavalarının kenarlarındaki su ile temas etmeyen yumuşak toprak kısımlarını tercih etmektedir. Erzurum ekolojik şartlarında M. brassicae’nin yılda bir nesil verdiği ve bulaşıklık oranının % 38.1 olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.687
Atıf : 5.198
2023 Impact/Etki : 0.232
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi