Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 4
Sosyobilimsel durum senaryoları aracılığıyla sekizinci sınıf öğrencilerinin çevre ile ilgili deneyim ve görüşleri
2022
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sosyobilimsel konuların önemi gün geçtikçe artmakta, buna bağlı olarak öğretim programlarında güncellemeler yapılmaktadır. 2005 fen ve teknoloji öğretim programında sosyobilimsel konular dolaylı olarak yer alırken, 2013 ve 2018 fen bilimleri dersi öğretim programının amaçları kapsamında doğrudan yer almaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı çevre ile ilgili sosyobilimsel durum senaryoları geliştirmek, geliştirilen senaryolar aracılığıyla öğrencilerin deneyim ve görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara'da bulunan düşük sosyoekonomik düzeydeki bir devlet okulunda eğitim görmekte olan 10 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda oluşturulan altı farklı sosyobilimsel durum senaryosuyla ilgili sorulara yer verilmiştir. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analiz teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin sosyobilimsel durumlar hakkındaki görüşlerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sosyobilimsel durum senaryoları aracılığıyla öğrencilerin görüşlerini geliştirme potansiyeline sahip oldukları fark edilmiştir. Televizyonda güncel haberleri takip eden, haber programlarını izleyen, bilimsel dergileri okuyan öğrencilerin sosyobilimsel durumlarla ilgili yorumlama, karar verme, örnekleme, benzetme becerilerinin daha gelişmiş olduğu söylenebilir. Sosyobilimsel durum senaryoları sadece öğrencilerin görüşlerini ortaya çıkarmak için değil, aynı zamanda sosyobilimsel konular hakkında düşünmeye teşvik etmede, öğrenme istek ve motivasyonlarını artırmada etkili olduğu söylenebilir. Öğretmenlere, sosyobilimsel durum senaryoları aracılığıyla öğrencilerin fikirlerini çekinmeden açıklayabilecekleri öğrenme ortamları oluşturmaları önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Experiences and opinions of eighth class students about the environment through social situation scenarios
2022
Yazar:  
Özet:

The importance of social subjects is increasing on a daily basis, according to which the teaching programmes are updated. While the 2005 science and technology curriculum is indirectly included in social-mobility subjects, the 2013 and 2018 science course is directly included within the objectives of the curriculum. The aim of the study in this context is to develop socio-mobilistic scenarios related to the environment, to show the experiences and views of students through the developed scenarios. The method of research is the case study of the quality research methods. The study group is made up of 10th-class students who are studying in a low-socio-economic state school in Ankara. A semi-configured conversation form developed by researchers as a data collection tool has been used. In the interview form, the six different social-mobility scenarios created were asked questions. Imaginary and content analysis techniques have been used in the analysis of data. The findings found that the students’ opinions about social situations were on a medium level. It has also been noticed that through social-moving state scenarios, students have the potential to develop their views. It can be said that students who follow the current news on television, watch the news programs, read scientific journals have more advanced interpretation, decision making, sampling, and comparison skills regarding social situations. Social-mobility scenarios can be said to be effective not only to reveal the opinions of students, but also in encouraging them to think about social-mobility, increasing their learning desire and motivation. Teachers are advised to create learning environments in which students can explain their ideas without hesitation through social situation scenarios.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 477
Atıf : 2.176
2023 Impact/Etki : 0.128
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi