Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 2
Prematüre ve Term Bebeklerin Erken Dil Gelişimi Becerilerinin Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, takip programındaki prematüre ve term bebeklerin alıcı ve ifade edici dil becerilerilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 68 prematüre ve 62 term bebek olmak üzere toplam 130 bebek değerlendirilmiştir. Bebeklerin tamamının işitme fonksiyonları hastanenin tarama protokolüne göre Transient Evoked Otoacoustic Emissions (TEOAE) ve Automated Auditory Brainstem Response (AABR) testleri kullanılarak yapılmıştır. Prematüre ve term bebeklerin alıcı ve ifade edici dil becerilerinin değerlendirilmesinde Okul Öncesi Dil Ölçeği-5 kullanılmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda her iki grup arasında işitsel algı ve ifade edici dil yaşları bakımından istatistiki olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Bununla birlikte, sonuçlar prematüre bebeklerde işitsel algı ile ifade edici dil yaşı arasında yüksek pozitif bir korelasyon, term bebeklerde ise orta pozitif bir korelasyon göstermiştir. Her iki grupta da işitsel algı becerilerinin ifade edici dil becerilerine paralel olarak artış gösterdiği görülmektedir. Tartışma: Prematüre doğum dil gelişimi için bir risk faktörüdür ve prematüre bebek büyüdükçe (özellikle 6-12 ay sonra) olumsuz etkiler görülmeye başlar. Bu nedenle, prematüre bebekleri, dil gelişiminin kritik yaş aralığı olan 0-2 yaş aralığında izlemek ve değerlendirmek, daha sonraki yaşamlarında onları etkileyebilecek olan dil gecikmelerinin erken teşhis ve tedavisi için önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Early Language Skills Of Premature and Full-term Infants
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study was to compare receptive and expressive language skills in premature and full-term babies under the newborn hearing screening follow-up program. Material and Methods: A total of 130 babies were evaluated, of which 68 were premature and 62 were healthy full-term babies. Hearing function was assessed in all infants with the Transient Evoked Otoacoustic Emissions (TEOAE) and Automated Auditory Brainstem Response (AABR) tests according to hospital’s screening protocol and found normal in all. Assessment of receptive and expressive language skills in both premature and full-term babies was based on the Preschool Language Scale-Fifth Edition (PLS-5) language test. PLS-5 items were applied face-to-face with the mothers of the babies, using the question-answer technique. The test time is on average 80 days for premature babies and 41 days for term babies. Results: As a result of the study, no statistically significant difference was found between the two groups in terms of auditory perception and expressive language age (p>0.05). Nevertheless, the results showed a high positive correlation between auditory perception and expressive language age in premature infants and a moderate positive correlation between the same in full-term babies. In both infant groups, auditory perception skills increase in parallel with the expressive language skills. Conclusion: Premature birth is a risk factor for language development and negative effects begin to show as the premature baby grows (especially after 6-12 months). Therefore, it is important to monitor and assess premature babies during the critical age bracket of linguistic development, which is 0-2 years, for an early diagnosis and treatment of linguistic delays that may affect them later in life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 891
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi