Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi COVID-19 İzlem Merkezi: İşleyiş ve Ön Bulgular
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Amaç: COVID-19 yeni bir hastalıktır ve kısa ve uzun dönem etkilerinin tanımlanması gerekmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Hastanesi’nde COVID-19 tanısı alan kişilerin sağlık durumu açısından izlenmesi, verilerinin kaydı, raporlanması ve yorumlanmasını sağlamak amacıyla COVID-19 İzlem Merkezi kurulmuştur. Bu yazının amacı, DEÜ COVID-19 İzlem Merkezi’nin işleyişini ve kullanılan yöntemleri tanıtıp görüşülen kişilerin temel özelliklerini sunmaktır. Gereç ve Yöntem: DEÜTF’de PCR ile COVID-19 tanısı alan 9896 kişi izleme alınmıştır (15 Temmuz 2021 itibariyle). İzlem kapsamında hastalar 1’inci, 3’üncü ve 6’ıncı aylarda telefonla aranarak sosyo demografik özellikler, sağlık durumu, kronik hastalık öyküsü, başlangıçtaki ve son 7 gün içindeki semptomlar, yaşam kalitesi, COVID-19 sonrası sağlık hizmet kullanımı ve nedenleri hakkında veri toplanmıştır. Veriler R programı ile analiz edilmiş ve tanımlayıcı bulgular sunulmuştur. Bulgular: DEÜ COVID-19 İzlem Merkezi, çalışmalarına Ocak 2021’de başlamıştır. Merkezde 15 Temmuz 2021 tarihine kadar 4210’u birinci ay, 4403’ü üçüncü ay ve 4763’ü altıncı ay izlemi olmak üzere toplam 13375 görüşme tamamlanmıştır. İzlem merkezinin ulaşma oranı yaklaşık olarak %85’tir. Görüşme yapılan kişilerin %51,4’ü kadındır, yaş ortalaması ise 44’tür. Görüşülen kişilerin %10,3’ü sağlık çalışanıdır. Hastaların %39,9’unun en az bir kronik hastalık öyküsü vardır. Hastaların %88,4’nün başvuru sırasında bir semptomu vardır ve %14,6 sı COVID-19 nedeniyle hastaneye yatarak tedavi almıştır. Sonuç: DEÜ-COVID-19 İzlem Merkezi’nde, COVID-19 hastalarının izlemi için gerekli veri kayıt altyapısı oluşturulmuştur. Oluşturulan hasta kayıtları, hastalığın tanı, tedavi ve önlenmesine yönelik multidisipliner araştırmaların planlanmasında kullanılabilir. Merkezde oluşturulmuş olan izlem sisteminin sürdürülebilmesi açısından kurumsal, güçlü bir bilgi-işlem altyapısının kurulması ve kalıcı personel desteğinin sağlanması gereklidir. Anahtar Kelimeler: post-covid 19, izlem, sağlık durumu

Anahtar Kelimeler:

9th September University Hospital COVID-19 Monitoring Center: Operations and Pre-Results
2021
Yazar:  
Özet:

COVID-19 is a new disease and its short and long-term effects need to be identified. The COVID-19 Monitoring Center was established in the 9th September University School of Medicine (DEUTF) Hospital with the aim of ensuring the monitoring, recording, reporting and interpretation of the health status of people diagnosed with COVID-19. The purpose of this article is to present the functioning of the DEU COVID-19 Monitoring Center and the basic characteristics of the people who are introduced and discussed in the methods used. The tool and method: 9896 people diagnosed with PCR and COVID-19 in the DEUTF were monitored (from 15 July 2021). In the framework of the monitoring, patients in the 1st, 3rd and 6th months were called by telephone and collected data on social demographic characteristics, health status, chronic disease history, symptoms in the beginning and in the last 7 days, quality of life, use of medical services after COVID-19 and the causes. The data is analyzed with the R program and identifiable findings are presented. Results: DEU COVID-19 Monitoring Center began its work in January 2021. By July 15, 2021, the center completed a total of 13375 interviews, including the first month of 4210, the third month of 4403 and the sixth month of 4763. The reach rate of the monitoring center is approximately 85%. 51.4 percent of those interviewed are women and the average age is 44 percent. 10.3 per cent of the respondents are health workers. 39.9% of patients have at least one chronic history of disease. 88.4 percent of patients had a symptom during the application and 14.6 percent were hospitalized due to COVID-19. The DEU-COVID-19 Monitoring Center has created the necessary data recording infrastructure for the monitoring of COVID-19 patients. Created patient records can be used in the planning of multidisciplinary research on diagnosis, treatment and prevention of the disease. In order to maintain the monitoring system established in the center, it is necessary to establish an enterprise, strong information-processing infrastructure and to provide permanent staff support. Keywords: post-covid 19, monitoring, health condition

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.379
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi