Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
 İndirme 2
Acil Servise Başvuran ve Ateş Öyküsü Olan Sağlıklı Çocuklarda Kan Kültürlerinin Kullanılırlığının Değerlendirilmesi: Başvuruda Febril ve Afebril Durumun Karşılaştırması
2021
Dergi:  
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Acil serviste (AS) değerlendirilen sağlıklı, febril çocuk hastalardan kan kültürleri genellikle alınmaktadır. Yayınlanmış kılavuzlar ve önceki araştırmalarda, kan kültürü almak için endikasyonlar ve aşılanmış çocuklarda nispeten düşük bakteremi riskinin özetlenmesine rağmen, kurumlar ve doktorlar arasında uygulama farklılıkları olabilir. Bakteriyel kan kültürlerinin alındığı tam aşılanmış, sağlıklı çocuk febril hastaların demografik özelliklerini, tanısını, eğilimini ve sonuçlarını açıklamaktır. Kan kültürü kontaminasyon oranını ve sonuçlarını belirlemektir. Yöntemler: 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında AS’de toplanan tüm kan kültürlerinin çizelgesi geriye dönük olarak incelendi. Altı aydan 17 yaşına kadar olan hastalar çalışmaya dahil etmek için uygun bulundu. Tam olarak aşılanmamış, immünokompromize veya süreğen, zayıflatıcı hastalığı olan çocuklar çalışma dışı bırakıldılar. Hastalar AS’ye başvuruda ölçülen ilk sıcaklıklarına göre febril ve afebril kohortlara ayrıldılar. Veriler iki örneklemli t-testi ve ki-kare analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Acil servisimizde genel pozitiflik oranı %5,51 olan 7,980 çocuğun kan kültürü vardı. İki kohort arasında pozitif kan kültürü sayısında anlamlı bir fark tespit edilmedi (p=0,85). İki kohort arasında patojenik kültürler açısından önemli bir fark bulunmadı (p=0,35). Pozitif kan kültürü ile taburcu edilen tüm hastalar tekrar kültür alınması için geri çağrıldı. Hiçbirinde patojenik organizma tekrar kültürü gelişmedi. Gerçek patojenler için genel pozitif kan kültürü oranı %1,3 idi ve genel kontaminasyon oranı %1,9 idi. Sonuç: Acil servise başvuran febril ve afebril sağlıklı çocuklar arasında pozitif kan kültürü oranı benzerdi. Genel pozitif kültür oranı, daha önce bildirilen bakteremi oranlarıyla tutarlı olarak düşük kalırken, hastaların tekrar çağırılması ile sonuçlanan kabul edilemez derecede yüksek bir kontaminasyon oranı gözlemledik. Ateşli hastalık öyküsü olan tam aşılanmış çocuklarda rutin kan kültürü endike değildir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the Use of Blood Cultures in Healthy Children with Emergency Service and A Fever Story: Comparison of Febril and Aphebril Conditions in Application
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction: Healthy, feverile child patients, which are assessed in Emergency Service (AS), are often taken blood cultures. In the published guidelines and previous studies, the indications to get blood culture and the summary of the relatively low risk of bacteriaemia in vaccinated children, however, application differences between institutions and doctors may be. The fully vaccinated, healthy child in which bacterial blood cultures are taken is to explain the demographic characteristics, diagnosis, tendency and consequences of febril patients. Blood culture is to determine the rate and consequences of contamination. Methods: From 1 January to 31 December 2015 the map of all blood cultures gathered in AS was reviewed backward. Patients from 6 months to 17 years of age were found suitable for the study. Children with completely unvaccinated, immune compromised or prolonged, weakening disease were dismissed. Patients were divided into febril and afebril cohorts according to their first temperatures measured in application to AS. The data was evaluated by two sampled t-test and ki-core analysis. Results: 7,980 children with a total positive rate of 5.51 percent in our emergency service had a blood culture. There was no significant difference in the number of positive blood cultures between the two cohorts (p=0.85). There was no significant difference between the two cohorts in terms of pathogenic cultures (p=0.35). All patients who were deported with a positive blood culture were called back to take the culture. There is no pathogenic organism in which the culture is re-developed. The overall positive blood culture ratio for real pathogens was 1.3%, and the overall contamination ratio was 1.9%. The result: the positive blood culture ratio among feverile and afebril healthy children applying for emergency service was similar. The overall positive culture rate remained consistently low with the previously bacteria rates, while we observed an unacceptablely high contamination rate resulting in the re-calling of patients. In full vaccinated children with a history of fever disease, routine blood culture is not indicative.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 115
Atıf : 20
2023 Impact/Etki : 0.014
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi