Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Gebelikte aile içi şiddete maruz kalmanın postpartum depresyon ve maternal bağlanmaya etkisi
2021
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gebelikte aile içi şiddete maruz kalmanın postpartum depresyon ve maternal bağlanmaya etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma analitik-kesitsel olarak, Eylül 2016-Haziran 2017 tarihlerinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1-4 aylık bebeği olan anneler, örneklemi ise 223 anne oluşturmuştur. Veriler, veri toplama formu, Kadına Yönelik Şiddet Tarama Formu, Maternal Bağlanma Ölçeği (MBÖ) ve Edinburg Postpartum Depresyon Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Kadınların %14,8’inin gebeliklerinde şiddet türlerinden en az birine maruz kaldıkları, şiddet görenlerin %13,9’unun sözlü, %4’ünün fiziksel, %7,6’sının ekonomik ve %6,4’ünün cinsel şiddet gördükleri saptanmıştır. Gebeliğinde şiddet görenlerin MBÖ puan ortalamalarının şiddet görmeyenlere göre istatistiksel düzeyde düşük olduğu (p<0,037) ve postpartum depresyon riski yaşadıkları bulunmuştur (p=0,001). Sonuç: Gebeliğinde şiddet gören kadınların doğum sonrası dönemde maternal bağlanmaları düşük ve depresyon riskleri yüksektir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Exposure To Domestic Violence During Pregnancy On Postpartum Depression and Maternal Attachment
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: To determine the effect of exposure to domestic violence during pregnancy on postpartum depression and maternal attachment. Materials and Methods: The analytically and cross-sectionally research was conducted from September 2016 to June 2017. The population of the study was consisted of mothers with 1-4 months old babies, and the sample was 223 mothers. The data were collected by data collection form, Violence Against Women Screening Form, Maternal Attachment Scale (MAS) and Edinburgh Postpartum Depression Scale. Results: It was found that 14.8% of women were exposed to at least one of the types of violence during their pregnancy, 13.9% of those exposed to violence experienced verbal violence, 4% physical violence, 7.6% economic and 6.4% sexual violence. It was found that the MAS mean scores of those who experienced violence during their pregnancy were statistically lower (p<0.037) compared to those who were not exposed to violence. Women who experienced violence during their pregnancy were at risk of postpartum depression compared to those who did not experience violence (p=0.001). Conclusion: Women who experienced violence during pregnancy had low maternal attachment in the postpartum period and the risk of depression was high.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 322
Atıf : 426
2023 Impact/Etki : 0.034
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi