Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Investigation of Socio-Economic Characteristics of Wheat Producers on Certified Seed Use: The Case of Ankara ProvinceInvestigation of Socio-Economic Characteristics of Wheat Producers on Certified Seed Use: The Case of Ankara Province
2020
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, sertifikalı tohum kullanımına etki eden sosyo-ekonomik faktörlerin belirlenmesidir. Bu faktörlerin belirlenmesi ile çiftçilerin gelir düzeyinin ve dolaysıyla refahının yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, sertifikalı tohum kullanımın arttırılmasıyla kaliteli buğday üretiminin elde edilmesi ve hububat sanayinin gelişmesine katkı sağlaması istenmektedir. Çalışmada, üreticilerin sertifikalı tohum kullanımına ilişkin görüşleri sosyo-ekonomik değişkenler bakımından incelenmiştir. Araştırma alanı olarak, sertifikalı tohum kullanımın yaygın olduğu (yaklaşık %20) Ankara ili seçilmiştir. Örnekleme hacminin belirlenmesinde arazi genişliği dikkate alınmıştır. Çalışmanın birincil verileri 318 üreticiden anket yöntemi ile toplanmıştır. İkincil veriler tarımsal kuruluşlardan sağlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sertifikalı buğday tohumunun benimsenme oranı %58.7 olarak belirlenmiştir. Üreticilerin %90.6’sı verilen tohum desteğinin yeterli olmadığını, %88.7’sinin ise tohum fiyatlarının yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Araştırma alanında uygun alternatif tohum çeşitlerinin olduğunu belirten üreticilerin oranı %83.6’dır. Üreticilerin eğitim düzeyinin, desteklerin yeterliliği ve tohum fiyatlarına ilişkin görüşleri üzerinde önemli etkiye sahip (p<0.05) olduğu tespit edilmiştir. Üreticinin ikamet yeri ve gelir düzeyi, alternatif tohum seçimi üzerinde önemli (p<0.05) bir etkiye sahip bulunmuştur. Sonuç olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen sertifikalı tohum desteğinin, kaliteli tohum kullanımına, gayrisafi üretim değerindeki artışa ve üretim masraflarındaki azalmaya etki yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.690
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi