User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 103
 Downloands 38
 Audio Listening 1
Din Eğitimi Açısından Çocuğun Hakkını Korumada Ailenin Sorumluluğu
2020
Journal:  
Turkish Studies Comparative Religious Studies
Author:  
Abstract:

Dünyadaki değişimlere rağmen, toplumsal hayatın en önemli temel kurumu olan aile, önemini devam ettirmektedir. Aile, çocuk için toplumsallaşma sürecinin gerçekleştiği, temel değer ve normların verildiği, bunların davranışa dönüştürüldüğü ilk çevredir. Çocuğun her yönüyle yetiştirilmesine özen göstermek, anne-babaların en önemli sorumluluğudur. Ebeveynlerin bu sorumluluğu yerine getirebilmeleri, büyük ölçüde çocuklara karşı hak ve sorumluluklarının farkında olmaları ile ilgilidir. Çocuğun var olma sürecinin her aşamasında en etkin unsur olan ebeveyn, onunla doğrudan veya dolaylı olarak güçlü bir ilişki ve etkileşim içindendir. İslam dini ebeveyne, çocuğun maddî ve manevî gelişimdeki rolünden dolayı, gerek çocuğun dünyaya gelmesinden önce gerekse dünyaya geldikten sonraki süreçte, hak ve ödevler yüklemiştir. Tarihi süreçte, ihmal edilen ve bu konuda gerekli hukukî çalışmaların yapılmadığı çocuk hakları, ancak 20. y. y. da ele alınan bir mesele olmuştur. Son yüzyılda birey olarak çocuğa verilen değerin artması, çocukluk döneminin yetişkinlikten ayrı bir süreç olduğunun kabul edilmesi ve çocukların gelişimsel ihtiyaçlarından ötürü bazı özel haklara sahip olması gerektiğinin kabul edilmesi, çocuk haklarının düzenlenerek yasalarla güvence altına alınması gerekliliğini gündeme getirmiştir. Toplumlar, zamana, gelişmişlik düzeylerine ve sosyo-kültürel yapılarına bağlı olarak, çocuğa ve çocukluk dönemine farklı değerler atfetmişlerdir. İslam toplumlarının, çocuklarla ile ilgili uygulamaları, genel olarak dinî ve hukukî normlara dayanmaktadır. Kur’ân’a göre ebeveyn ve çocuk ilişkisi karşılıklı hak ve sorumlulukların yerine getirilmesi üzerine temellendirilmiştir. Sorumluluk hususunda birinci görev ebeveyne düşmektedir. Bu sorumlulukların yerine getirilmesi çocuğun hem dinî hem de hukuki hakları olmakla birlikte, anne-babanın temel sorumluluğudur. Bu hak ve sorumlulukları bilmemekten veya ihmal edilmesinden kaynaklanan hak ihlallerinin önlenmesinde, İslam’ın bakış açısını sunmak, çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Ayrıca bu konu literatür bağlamında ele alınıp işlenmiştir.

Keywords:

null
2020
Author:  
0
2020
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Turkish Studies Comparative Religious Studies

Field :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 162
Cite : 75
2023 Impact : 0.069
Turkish Studies Comparative Religious Studies