Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 58
 İndirme 10
BIST BANKA ENDEKSİNDE YER ALAN MEVDUAT BANKALARININ FİNANSAL PERFORMANSLARININ COPRAS YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bankacılık sisteminin büyümesi, piyasaların para kazanma derecesine paralel olarak artmakta dolayısıyla bankacılık sektöründeki gelişme, başta reel ekonomi olmak üzere ekonominin diğer sektörlerini karşılıklı ve derinden etkilemektedir. Bu anlamda bankaların kırılgan ve riskli bir yapıya sahip olmaları, finansal yapılarını ve etkinliklerini sürekli takip etmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Performans ölçümü, her şirket ve kurumun durumu hakkında bilgilendirilmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Her ülkedeki en kritik finansal kurum olan bankalar, ekonomik, sosyal ve politik iyileşmede hayati rol oynamaktadır ve bu gerçek, bankaların performansının değerlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Çalışmanın amacı, 2009-2019 yılları arasında Borsa İstanbul (BIST) Banka Endeksi (XBANK)’nde işlem gören 9 mevduat bankasının finansal performanslarını ölçmek ve karşılaştırmaktır. T. Halk Bankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O., Akbank T.A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., T. İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş.’ nin yer aldığı çalışmadaki veriler için Türkiye Bankalar Birliği web sitesinde yer alan seçilmiş rasyolar kullanılarak COPRAS yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada Türkiye'deki bankacılık sektörünün genel yapısına ve finansal performans kavramına değinildikten sonra, kuruluşların finansal performanslarını farklı yöntemlerle ölçen çalışmaları içeren literatüre değinilmiştir. COPRAS yöntemi ve kullanılacak finansal oranlar hakkında bilgi verildikten sonra, çalışmanın sonuçları analiz edilmiş ve son olarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. 2009-2019 yılları arasındaki analiz döneminde finansal performans açısından bankaların değişken performans sıralaması sergiledikleri görülmekle birlikte T. Garanti Bankası A.Ş. ve Akbank T.A.Ş.’nin 2013 yılı hariç, yıllar itibariyle ilk üçte yer aldığını, Şekerbank T.A.Ş.’nin ise yıllar itibariyle son üçte yer aldığını söylemek mümkündür. Sonuç olarak, likidite ve karlılık oranları yüksek olan bankaların performanslarının da iyi olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

BIST BANKA ENDEKSİNDE YER ALAN MEVDUAT BANKALARININ FİNANSAL PERFORMANSLARININ COPRAS YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Yazar:  
Özet:

The growth of the banking system increases in parallel with the rate of markets earning money; therefore, the development of the banking sector affects mutual and profoundly the other sectors of the economy, mainly the real economy. In this sense, having a vulnerable and risky structure makes it inevitable for banks to constantly monitor their financial structures and activities. Performance measurement is one of the most effective methods of informing about the situation of each company and organization. Banks, the most critical financial institutions in each country, play a vital role in economic, social and political improvement, and this fact emphasizes the importance of evaluating the performance of banks. The aim of the study is to measure and compare the financial performance of 9 deposit banks trading in the Borsa Istanbul (BIST) Bank Index (XBANK) between 2009-2019. T. Halk Bankası A.Ş., T. Foundations Bankası T.A.O., Akbank T.A.Ş., Sugarbank T.A.Ş., T. Business Bank A.Ş., Building and Credit Bank A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., T. Garanti Bank A.Ş.' The COPRAS method has been applied using the selected rationals on the website of the Turkish Banking Union for the data in the study included. After referring to the general structure of the banking sector in Turkey and the concept of financial performance, the study referred to the literature that includes the work of measuring the financial performance of organizations in different methods. After information was provided about the COPRAS method and the financial rates to be used, the results of the study were analyzed and finally a general assessment was made. In the analysis period between 2009-2019 we see the variable performance ranking of the banks in terms of financial performance, while T. Garanti Bank A.Ş. The Bank of T.A.Except for the year 2013, the first third of the year was the Sugarbank T.A.Ş.It is possible to say that it has been in the last three years. As a result, it can be said that the performance of banks with high liquidity and profitability rates is also good.

0
2021
Yazar:  
Özet:

Bankacılık sisteminin büyümesi, piyasaların para kazanma derecesine paralel olarak artmakta; dolayısıyla bankacılık sektöründeki gelişme, başta reel ekonomi olmak üzere ekonominin diğer sektörlerini karşılıklı ve derinden etkilemektedir. Bu anlamda bankaların kırılgan ve riskli bir yapıya sahip olmaları, finansal yapılarını ve etkinliklerini sürekli takip etmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Performans ölçümü, her şirket ve kurumun durumu hakkında bilgilendirilmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Her ülkedeki en kritik finansal kurum olan bankalar, ekonomik, sosyal ve politik iyileşmede hayati rol oynamaktadır ve bu gerçek, bankaların performansının değerlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Çalışmanın amacı, 2009-2019 yılları arasında Borsa İstanbul (BIST) Banka Endeksi (XBANK)’nde işlem gören 9 mevduat bankasının finansal performanslarını ölçmek ve karşılaştırmaktır. T. Halk Bankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O., Akbank T.A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., T. İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş.’ nin yer aldığı çalışmadaki veriler için Türkiye Bankalar Birliği web sitesinde yer alan seçilmiş rasyolar kullanılarak COPRAS yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada Türkiye'deki bankacılık sektörünün genel yapısına ve finansal performans kavramına değinildikten sonra, kuruluşların finansal performanslarını farklı yöntemlerle ölçen çalışmaları içeren literatüre değinilmiştir. COPRAS yöntemi ve kullanılacak finansal oranlar hakkında bilgi verildikten sonra, çalışmanın sonuçları analiz edilmiş ve son olarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. 2009-2019 yılları arasındaki analiz döneminde finansal performans açısından bankaların değişken performans sıralaması sergiledikleri görülmekle birlikte T. Garanti Bankası A.Ş. ve Akbank T.A.Ş.’nin 2013 yılı hariç, yıllar itibariyle ilk üçte yer aldığını, Şekerbank T.A.Ş.’nin ise yıllar itibariyle son üçte yer aldığını söylemek mümkündür. Sonuç olarak, likidite ve karlılık oranları yüksek olan bankaların performanslarının da iyi olduğu söylenebilir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 654
Atıf : 4.170
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi