Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Planlanmamış Gebeliklerin Yaşanma Sıklığı ve Beden İmajına Etkisi
2023
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma planlanmamış gebeliklerin sıklığını ve beden imajına etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, analitik kesitsel olarak Ekim 2019–Ekim 2020 tarihleri arasında, bir kamu hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini bu hastanenin obstetri polikliniğine rutin izlem için başvuran gebeler, örneklemini ise 300 gebe oluşturmuştur. Araştırma verileri “Gebe Bilgi Formu ve Beden Algısı Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ki-kare, Fisher’s Exact ve student t test kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin %30’unun gebeliğinin planlanmamış olduğu saptanmıştır. Gebelerin yaşayan çocuk, gebelik, canlı doğum sayıları arttıkça planlanmamış gebelik oranlarının arttığı, daha önce planlanmamış gebelik yaşamanın ve gebelikten korunmak için geleneksel yöntemleri kullanmanın da planlanmamış gebelik oranlarını artırdığı, yapılan istatistiksel analizde bu artışların anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.05). Gebelerin ve eşlerinin sosyo-demografik özelliklerinin gebelerin planlanmamış gebelik oranlarını etkilemediği bulunmuştur (p>0.05). Gebelerin Beden Algısı Ölçeği puan ortalaması 148.24±23.92, planlayarak gebe kalanların 148.50±21.83 ve planlamadan gebe kalanların ise 147.63±28.32 olup gebeliğin planlanmamış olmasının gebelerin beden imajlarını etkilemediği bulunmuştur (p=0.775). Sonuçlar ve Öneriler: Bu çalışmada gebelerin üçte birinin gebeliklerinin planlanmamış olduğu, gebelerin beden imaj algılarının orta düzeyde olduğu ve planlanmamış gebeliklerin gebelerin beden imajlarını etkilemediği bulunmuştur. Çiftlere, aile planlaması ve üreme sağlığı konularında eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin prekonsepsiyonel dönemden başlamak üzere verilmesi ve mevcut hizmetlerin gözden geçirilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Frequency Of Unplanned Pregnancies and Effect On Body Image
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: This research was conducted to determine the frequency of unplanned pregnancies and their effects on body image. Method: The research was carried out as an analytical cross-sectional study between October 2019 and October 2020 in a public hospital. The study population consisted of pregnant women who visited the obstetrics out-patient clinic of the hospital for routine follow-up, whereas the sample consisted of 300 pregnant women. The data for the research were collected using” The Pregnancy introductory Form and Body Perception Scale”. With the SPSS 25 programme, analyses of data were performed using descriptive statistics, chi-square, Fisher’s Exact and student t test. Results: It was determined that 30% of the pregnant women were unplanned pregnancy.While the rates of unplanned pregnancy increased with increased number of living children, number of pregnancies and live births of the pregnant women participating in the study; having a previous unplanned pregnancy and using traditional methods of contraception increased the rate of unplanned pregnancy; and these incrememts were found to be significant in the statistical analysis (p<0.05). The mean score of the Body Perception Scale was 148.24±23.92. It was found that those who conceived by planning were 148.50±21.83 and those who got pregnant without planning were 147.63±28.32, and it was found that unplanned pregnancy did not affect the body images of the pregnant women (p=0.775). Conclusions and Suggestions: It was found that a third of the pregnant women had unplanned pregnancies, their body image perceptions were moderate and that unplanned pregnancies did not affect the body images of the pregnant women in this study. It is recommended to provide training and consultancy services to couples on family planning and reproductive health, starting from the preconceptional period, and to review the existing services.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 543
2023 Impact/Etki : 0.117
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi