Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Metilmetakrilat (MMA) Buharının İnhalasyonu ile Burun Epiteli ve Akciğerde Oluşan Değişikliklerin Histopatolojik İncelenmesi
2003
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı metilmetakrilat (MMA) buharının inhalasyonu ile nazal kavitede ve akciğerlerde oluşan histopatolojik değişiklikleri incelemektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 10’u kontrol, 22’si deney grubunu oluşturan 32 rat kullanıldı. Kontrol grubunu oluşturan ratlar ideal yaşam koşullarına; 24oC sıcaklık, %50 nem, 12 saat/ışık ve 20 değişim/saat maruz bırakıldı. Deney grubunu oluşturan ratlar 30 gün boyunca haftada 5 gün, günde 6 saat havalandırmasız bir ortamda 1000 ppm metil metakrilat monomer buharına maruz bırakıldı. 30 gün sonunda tüm ratlar sakrifiye edildi. Örnekler histopatolojik inceleme için hazırlandı ve hematoksilen eozin ile boyandı, ışık mikroskobu ile değerlendirildi. Bulgular: Nazal kavitede, mikroskobik değişiklikler öncelikle dorsal meatusu döşeyen olfaktör epitelde ortaya çıkmıştır ve nöroepitelde dejenerasyon, bazal hücre hiperplazisi ve Bowman bezlerinde atrofi içermiştir. Akciğer parankiminde bronkopnömoni, interstisyel pnömoni, hemoraji atelektazi ve ödem gibi ciddi patolojik bulgulara rastlandı. Sonuç: MMA buharının irritatif etkilerinden korunmak için çalışma ortamı koşullarının iyileştirilmesi (havalandırmanın iyi olması) gerekir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi