Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 129
 İndirme 22
FATİH-HARBİYE ROMANINDA GELENEĞİ REMZEDEN MEKÂN, RENK VE SES UNSURLARININ LEİTMOTİV OLARAK KULLANIMI
2020
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet devri Türk romanının önemli isimlerinden biri olan Peyami Safa, yalnızca roman sahasında değil gazetecilik ve fikri eserler sahasında da hatırı sayılır bir şöhrete sahiptir. Yazar, devrindeki Batılılaşma cereyanları karşısında geleneği muhafaza cihetinde saf tutmuş ve Doğu-Batı arasında tedirgince gidip gelen bir toplumun, geleneğe olan ihtiyacını gözler önüne sermek hususunda bilhassa romanlarında azami bir gayret göstermiştir. Bu gayretin parlak neticelerinden biri olan Fatih-Harbiye’de yazar, geleneği temsil eden bazı remizleri çeşitli şekillerde tekrar etmek suretiyle leitmotiv olarak kullanmış ve bu yolla eserin fikrî zeminini daha tesirli ve belirgin kılmıştır. Romanda açık mekân olarak Fatih semti, kapalı mekân olarak kahvehaneler taşıdıkları simgesel değerlerle geleneksel hayata işaret ederken; siyah ve beyaz renkler kıymetli olanı gözlerden saklamak ve masumiyeti temsil etmek; ezan, beşik gıcırtısı ve helvacı seslerini ise dini ve kültürel değerlerin sese dönüşen remizleri olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada Fatih-Harbiye’de geleneği remzeden mekân, renk ve ses unsurlarının leitmotiv tekniği ile sunuluşu üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

FATİH-HARBİYE ROMAN THE TRADITION OF THE REMZEDEN MEKAN, COLOR AND VOICE UNSURES
2020
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Peyami Safa, one of the important names of the Turkish novel of the Republic, has a remarkable reputation not only in the novel field, but also in the field of journalism and intellectual works. The author kept the tradition clean in the preservation struggle in front of the Westernization cranes in the era and made a great effort in his novels in order to highlight the need for the tradition of a society that goes nervously between the East and the West. In Fatih-Harbiye, one of the brilliant outcomes of this effort, the author used some of the traditions representing the tradition as a leitmotiv by repeating in various ways and thus made the intellectual background of the work more concrete and clear. As an open space in the novel, the Fatih district, as an open space, marks the traditional life with the symbolic values which the cafés carry; the black and white colors hide the valuable from the eyes and represent the innocence; and the sons of the exhortation, the frogs and the helvacts are used as the sound of the religious and cultural values. In this study in Fatih-Harbiye the tradition will be focused on the presentation of space, color and sound elements with the leitmotiv technique.

Anahtar Kelimeler:

Fati̇h-harbi̇ye Romaninda Gelenegi̇ Remzeden Mekân, Renk ve Ses Unsurlarinin Lei̇tmoti̇v Olarak Kullanimi
2020
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Peyami Safa, one of the prominent names of the Republican era Turkish novel, has a considerable reputation not only in the field of novels, but also in the field of journalism and intellectual works. The writer kept the tradition in the face of keeping the tradition in the face of the Westernization dreams in his time and especially in his novels in revealing the need of a society, who went uneasy between East and West, to the tradition. In Fatih-Harbiye, one of the bright results of this effort, the author used leitmotiv as a leitmotiv by repeating some of the abbreviations representing the tradition in various ways, and in this way, he made the intellectual ground of the work more effective and evident. While Fatih district as an open space in the novel and coffee shops as an indoor space point to traditional life with their symbolic values; black and white colors are used to hide the precious from the eyes and represent innocence, and the sounds of azan, cradle creak and halvah as remixes of religious and cultural values. In this study, the presentation of the space, color and sound elements that remind the tradition in the mentioned novel of Safa with leitmotiv technique will be emphasized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.146
Atıf : 9.842
Asos Journal