Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 40
 İndirme 9
Derlem Dilbilim ve Derleme Kuramsal Bir Bakış
2021
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Dil ve dile yönelik çalışmalar yüzyıllardan beri devam etmekte olup her araştırmacı tarihsel süreçteki bilgi birikimi ile yeni çıkarımlarda bulunmaktadır. Teknoloji ve bilişimdeki gelişim bilgiyi ve bilgiyle ilişkili olan her şeyi etkilemektedir. Dil ve dil pratiklerini inceleme, betimleme, analiz etmede kullanılan derlem dilbilim alanı da bu gelişimden etkilenmiş; 1970’lere kadar kurumsal yapıların bünyesinde yapılan derlem araştırmaları takip eden yıllarda geliştirilen araçlarla, yazılımlarla bağımsız araştırmacılar tarafından da yürütülmeye başlanmıştır. Süreçte derlemlerin veri setleri de dönüşerek milyon kelimelik yapılara bürünmüştür. Tüm bu gelişmeler derlem ve derlem dilbilimin temel ilkelerini ve araştırma alanlarını belirginleştirmiştir. Bağımsız araştırmacılar tarafından da yürütülmeye başlanan derlem çalışmaları ile derlem tasarımına yönelik temsil edicilik, denge, örnekçe, boyut, makine tarafından okunabilirlik, telif hakları gibi ilkelerin öne çıktığı saptanmıştır. Derlemler oluşturma amaçlarına göre genel, özel, tarihsel, etiketlenmiş, etiketlenmemiş, öğrenci derlemleri gibi türlere de ayrılmıştır. Bu araştırmada da Türkiye’de son yıllarda yapılan dil ve dil eğitimi ile alakalı derlem çalışmaları üzerinde durulmuş; proje tabanlı yapılan çalışmaların alana katkıları burgulanmıştır. Derlemler kapsamında dil eğitimi alanların ve araştırmacıların kullandığı öğrenme yöntemleri değerlendirilmiş; bu yöntemlerin sürece kakıları, özerk öğrenme ya da öğrenmeyi öğrenme yaklaşımına etkileri; kelime öğretimi, deyim öğretimi; dil eğitiminde tüme varım ilkesinini işletilmesi gibi alt başlıklar değerlendirilmiştir. Bu çerçevede derlem ve derlem dilbilime yönelik araştırmacılarda kuramsal bir alt yapının oluşumu hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Corpus Linguistics and Corpus A Theoretical Perspective
2021
Yazar:  
Özet:

Language and language studies have been going on for centuries; each researcher makes new inferences with his knowledge in the historical process. The development of technology and informatics has affected knowledge and everything related to knowledge. Corpus linguistics, which is used to examine, describe and analyze language and language practices, was also affected by this development; Corpus research carried out within institutional structures until the 1970s, with tools and software developed in the following years, decreased to the level of independent researchers. In the process, the data sets of the corpus also transformed into structures of million words. All these developments have clarified the basic principles and research areas of corpus and corpus linguistics. With the corpus studies, which were also started to be carried out by independent researchers, principles such as representativeness, balance, sample, size, machine readability, copyrights were determined for corpus design. In the following process, corpus was also divided into types such as general, special, marked, historical, marked, unmarked, student corpus. Language and language education corpus studies conducted in Turkey in recent years have been emphasized; The contributions of the project-based studies to the field have been highlighted. Within the scope of the corpus, the learning methods used by language learners and researchers were emphasized; the contribution of these methods to the process, their contribution to the concepts of autonomous learning or learning to learn; vocabulary teaching, idiom teaching; Sub-headings such as operating the principle of induction in language education were evaluated. In this framework, it is aimed to form a theoretical background in corpus and corpus linguistics researchers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 278
Turkish Studies Language and Literature