Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
İBADETHANELER: TEKERLEKLİ SANDALYE KULLANICILARIN KULLANIMIN MEMNUNİYETİ
2015
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre “Yaşam, özgürlük ve kişisel güvenlik her insanın hakkıdır” yine engelli kişilerin hakları bildirgesine göre “Engelli kişilerin diğer insanlarla aynı kişisel ve siyasal haklara sahiptir” ibareleri ve T.C. Anayasasının 12. maddesine göre “Herkes, kişiliğine bağlı dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir” ibareleri doğrultusunda her engelli veya engelsiz insanın yaşam hakkı olduğudur. Yapılaşmış çevre, bina iç mekânları kentsel dış mekânlar hatta kenti çevreleyen doğa parçalarına kadar zincirleme bir yapı göstermektedir. Bu yapı içinde yer alan her türlü mekânın işlevini yerine getirmesi, kullanıcılarına yönelik tasarımın yanı sıra erişilebilir, kullanılabilir ve yaşanabilir olmasına bağlıdır. Buradan hareketle bu çalışmada, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan ve Avrupa Birliğine aday ülke Türkiye’de yaşayan tekerlekli sandalye kullanıcılarının ibadet hakkı kavramı çerçevesinde yaşam kalitesi, iç ve dış ibadet mekânlarının kullanım kolaylığı ve ya zorluğu tespit edilerek ibadet olanaklarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Avrupa’nın kültür başkenti olan İstanbul alan çalışması olarak seçilmiş ve kentte yaşayan engelli bireylere anketler uygulanmıştır. Araştırmada cami, kilise, sinagog gibi ibadet mekânları incelenerek tekerlekli sandalye kullanıcılarının ibadet özgürlüklerini hangi koşullarda ve imkânlarda yerine getirebildikleri değerlendirilmiştir. İbadethanelere ulaşım dış mekân değerlendirmelerine göre; zemin farklılıkları, kaldırımlar, üst geçitler ve yollar gibi çevresel düzenlemelerin birçoğu tekerlekli sandalye hareketini ve manevralarını kısıtlayan hatta imkânsız hale getiren engellerin olduğu tespit edilmiştir. İç mekân değerlendirmelerine göre ise tekerlekli sandalye manevralarının düşünülmediği, bir cami ve kilisede son derece sınırlı birkaç adaptasyonun yapıldığı ancak genel olarak tekerlekli sandalye kullanıcılarının hareket özgürlüklerinin kısıtlı olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

RELATED: The safety of the user's use of the sandal
2015
Yazar:  
Özet:

According to the United Nations Universal Declaration of Human Rights, “Life, freedom and personal security are the right of every person” and “the rights of persons with disabilities are the same personal and political rights as other persons.” In accordance with Article 12 of the Constitution, “Everyone has untouchable, untransferable, unnecessary fundamental rights and freedoms related to his personality,” every person with disabilities or without disabilities has the right to life. The structured environment, the building interior shows a chain building up to the urban outer spaces and even the natural parts surrounding the city. The functioning of any type of space within this structure depends on the design for its users as well as on its accessibility, availability and habitability. From here to the way in this study, it is intended to analyze the possibilities of worship by identifying the quality of life, the ease of use and the difficulty of internal and external worship spaces in the framework of the concept of wheelchair users living in Turkey and the EU candidate country. In accordance with this objective, Istanbul, which is the cultural capital of Europe, has been selected as the area work and survey has been implemented to disabled individuals living in the city. In the study, the study of the mosques, churches, synagogues and other places of worship has assessed how wheelchair users can fulfill their worship freedoms in what conditions and possibilities. According to the outer space assessments of the transportation to the worship halls, many environmental arrangements such as ground differences, elevations, upper passes and roads have been found to be obstacles that limit the movement and maneuver of wheelchair and even make it impossible. According to the interior assessments, wheelchair maneuveres are not considered, a mosque and church have made a very limited number of adaptations, but generally wheelchair users have limited freedoms of movement.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 986
Atıf : 2.267
2023 Impact/Etki : 0.129
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi