Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 8
Hume's Response to Mind-Body Problem/Hume'un Beden Zihin Problemine Cevabı
2019
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Descartes, zihin-beden problemini tartışırken, fiziksel bir varlık olarak bedenin nasıl olupta kendisinden tamamen farklı bir doğaya sahip olan zihin üzerinde, algı, his, düşünce, ve benzer zihinsel olgulara neden olabileceğini sorguluyordu. Hume, zihin ve beden arasında bir nedensellik bağıntısı olup olamayacağını, hiç bir yazısında tartışmadı. Buna rağmen, Descartes’ın problemini farklı bir şekilde ele aldı: Nasıl oluyorda zihinsel içerikler dış nesneleri temsil edebilir? Hume bu soruyu şu şekilde cevaplıyor: İde yada algı gibi zihinsel içeriklerin, dış dünya hakkında olduğu (ve böylece dış nesneleri resmettigi) düşüncesi, Descartes ve Locke benzeri modern felsefecilerin talihsiz bir icadı olmalı. Bu yazıda, Hume’un algı içeriklerini, ne zihinsel ne de fiziksel olmayan, nötr bir yapı olarak düşündüğünu, ve zihin ve bedeni, bu algı içeriklerinden ortaya çıkan birer kurgu olarak tanımladığını savunuyorum. Bunun sonucu olarak şöyle diyebiriz: Hume, Spinoza’yı takip ederek, zihin ve beden arasında gerçek değil, sadece kavramsal bir fark görmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Hume's Response To Mind-body Problem
2019
Yazar:  
Özet:

: The mind-body problem concerns Descartes’ question of how material things can cause something completely different in nature: sensations, ideas or mental experiences. Hume does not confront this puzzle head on and never worries about the problem of causation between mental and physical. He nonetheless emphasizes this Cartesian puzzle in terms of representation: how something mental can be about things that are completely different in nature? How perceptions can represent external bodies? His answer is that this is Locke’s double existence view, according to which, there is an external reality behind the “veil of perceptions”. In his words, this view is “the monstrous offspring of the modern philosophy”. I argue that Hume holds that there are only perceptions, which are neither mental nor physical and that minds and bodies are constructions out of such neutral perceptions. This brings him close to Spinoza’s view according to which mind-body distinction is a conceptual rather than a real distinction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 224
Atıf : 317
2023 Impact/Etki : 0.036
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi