Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 23
 Görüntüleme 62
 İndirme 12
Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi
2016
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlaç sektörü yüksek maliyetli olması, uzun süren Ar-Ge çalışmaları içermesi, çok sayıda nitelikli işgücünün istihdam edilmesi, ileri teknoloji gerektiren bir sektör olması ve bireylerin sağlığını ilgilendirmesi nedeniyle stratejik öneme sahip bir sektördür. Ayrıca piyasadaki tüm karar birimleri, ilaç sektöründen doğrudan veya dolaylı, olumlu veya olumsuz olarak etkilenmektedir. İlaç sektörünün rekabetçi düzeyi ve piyasa yapısının bilinmesi karar birimleri ve politika yapıcıları için önem arz etmektedir. Bu nedenlerden hareketle yapılan bu çalışmanın amacı, n-Firma yoğunlaşma oranı (CRn) ve Herfindahl Hirschman indeksi (HHI) ile Türk ilaç sektörünün yoğunlaşma düzeyini ve rekabetçi yapısını analiz etmektir. Elde edilen bulgulara göre Türk ilaç sektöründe CR4 ve CR8’e göre yoğunlaşma oranın düşük olduğu ancak yerli firmaların Türk menşeli ilaç sektöründe ve yabancı firmaların yabancı menşeli ilaç sektöründe CR8’e göre yoğunlaşmanın yüksek ve oligopolistik bir piyasa yapısının hakim olduğu görülmüştür. H-H indeksine göre ise hem yerli hem de ithal ilaç sektöründe yoğunlaşma oranının yüksek olmadığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Competition Structure Of Turkish Pharmaceutical Industry and Concentration Analysis
2016
Yazar:  
Özet:

Pharmaceutical industry has a quite strategic significance due to its high cost, Including R & D work for a long time, being employed outnumber of skilled labour, being a sector that requires advanced technology and related to the health of individuals. In addition, pharmaceutical industry affects all the units of market decision directly or indirectly; positively or negatively. The competitive level of pharmaceutical sector and knowledge of market structure are crucial for the units of decision and policy makers. The purpose of the study is that the concentration level of Turkish pharmaceutical industry and its competitive structure is analyzed by means of n-Firms concentration rates and Herfindahl-Hirschman index. According to CR4 and CR8 it has been found that the Turkish pharmaceutical concentration rate is low in the sector. But, domestic firms of Turkish origin and foreign firms of foreign origin are overrepresented concentration in the pharmaceutical industry, according to CR8 and it is observed that an oligopolistic structure is dominated. Also, according to the HH index, it is found that there is not high concentration rate in the both domestic and import pharmaceutical industry.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 3.276
2023 Impact/Etki : 0.129
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi