Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
Gerçek Kişilerce Menkul Kıymetlerden 2010 Yılında Elde Edilen Gelirlerin Vergilendirilmesi
2011
Dergi:  
Vergi Dünyası
Yazar:  
Özet:

GVK’da menkul kıymetlerden elde edilen gelirler, menkul sermaye iradı ve değer artış kazancı (menkul kıymet alım satım kazancı) olmak üzere iki farklı gelir unsuru adı altında yer almaktadır. Gerçek kişilerce menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerin menkul sermaye iradı veya değer artış kazancı olması durumuna göre vergileme rejimi farklılık arz etmektedir. Bu gelirlerin gelir vergisi mükellefince ticari kazanç kapsamında veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından kurum kazancı kapsamında elde edilmesi halinde vergileme ticari kazanç esasına göre yapılmaktadır. Gerçek kişilerce menkul kıymetlerden elde edilen gelirler, kaynakta tevkifat ve yıllık beyanname ile beyan usulü olmak üzere iki farklı yöntemle vergilendirilmektedir. Menkul kıymet geliri elde eden kişi sayısının fazla olması nedeniyle çok sayıdaki mükellefi beyanname verme yükümlülüğünden kurtarmak amacıyla vergi idaresi öncelikle bu gelirlerin vergilendirilmesinde GVK’nın geçici 67’nci maddesinde yapılan düzenleme ile kaynakta tevkifat yöntemini benimsemiştir. GVK’da 01.01.2006 tarihinden itibaren menkul kıymetlere bağlı olarak elde edilen menkul sermaye iratları ve değer artış kazançlarının vergileme rejimi tevkifat usulü olarak belirlenmiş olup, menkul kıymetlere bağlı olarak elde edilen gelirlerin beyan esasında vergilendirilmesi, bu menkul kıymetlerin ihraç tarihine, iktisap tarihine ve üzerinden tevkifat yapılıp yapılmamasına göre farklı esaslara bağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Vergi Dünyası

Dergi Türü :   Ulusal

Vergi Dünyası