Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
OSMANLI DÖNEMİ KÜTAHYA’DAKİ EĞİTİM KURUMLARI XVIII. YÜZYIL
2019
Dergi:  
Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kütahya şehri ilk çağlardan beri çeşitli milletlerin nüfuz mücadelesine sahne olmuştur. Kütahya’ya yerleşen en eski halkın Frigler olduğu tahmin edilmektedir. Frigler, M.Ö. 133’te Roma İmparatorluğu egemenliği altına girdi. Bizans döneminde önemli piskoposluk merkezi haline geldi. 1075 yılında Türkiye Selçuklu Devleti’ni kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah bölgeyi ele geçirdi. Türkiye Selçuklularının dağılma sürecine girmesi ile şehir, 1277’de Germiyanoğlu hâkimiyetine girdi. II. Yakup Bey’in kız kardeşi Devlet Hatun’un Bayezit ile evlenmesiyle Germiyanoğulları’yla Osmanlılar arasında akrabalık bağı kurulmuş ve bu küçük beylik, 1429 senesinden önce II. Yakup Bey’in vasiyeti ile Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı dönemlerinde zamanla geliştirilen vakıf sistemi, şehrin sosyokültürel alanda gelişmesine katkı sağlamıştır. Vakıflardaki bu gelişim Osmanlı döneminde zirveye ulaşmıştır. Bu çalışmada, XVIII. yüzyıl Kütahya şehrinin gelişimi üzerine önemli katkısı olan vakıf ve vakıf eserleri hakkında bilgi verilmeye gayret edilmiştir. Araştırmada Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün önemli arşiv kaynaklarından Hurufat Defterleri kullanılmıştır. Bu kaynaklar, XVIII. yüzyıl Kütahya’sının dinî, sosyal, kültürel ve iktisadi durumunun ortaya konulabilmesi açısından son derece önem arz etmektedir. Kütahya Kazası Hurufat Defterleri’nde kayıtlı toplam 99 varak vardır. Bu belgelerin tamamı XVIII. yüzyıl Kütahya ve çevresindeki kasaba ile köylere ait vakıf eserlerini ihtiva etmektedir. Defterlerin tamamının tasnifi yapılmıştır. İnceleme sonucunda Kütahya’da bulunan eğitim kurumları, vakıflar ve bu kurumlardaki görevliler ve ücretleri tespit edilmiştir

Anahtar Kelimeler:

Educational Institutions In The City Of Kutahya During The Ottoman Period Xviii. Century
2019
Yazar:  
Özet:

The city of Kütahya was the scene of struggles of various nations since the early ages. The oldest known inhabitants of Kütahya are Phyrgians, who came under the domination of the Roman Empire in 130 B.C. During the Byzantine period, the city became the main center for eparchy. In 1075, Kütahya was seized by Kutalmışoğlu Süleyman Şah, founder of the Anatolian Seljuk Empire. As the Seljuks got disintegrated, Germiyans took the control of city in 1277. The marriage between Yakup Bey II’s sister, Devlet Hatun, and Beyazit formed a strong alliance and this small entity became part of the Ottoman Empire in 1429 upon the will of Yakup Bey II. A charity system, called vakıf, was developed during the Seljuk, Germiyan and Ottoman Empire periods, contributing to the welfare of the city, peaking its effect in Ottoman period. This study aims to provide evidence of the contribution of vakıfs and their institutions during 18th century. For this purpose, Hurufat records, which are one of the important archival sources of the General Directorate of Foundations, were chosen. These sources, the religious of XVIII. century, social, cultural and economic status of the state are very important to reveal the situation. We have 99 registered cards in total. All of these documents belong to XVIII. century for Kütahya and surrounding villages and villages belonging to the foundation contains the works. All the records were classified. As a result, the educational institutions, foundations and officers in the institutions in Kütahya were identified

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   other

Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi