Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
KAN BİYOKİMYASI VE HEMATOLOJİK PARAMETRELERİN PSÖDOANEVRİZMA GELİŞİMİNE ETKİSİ
2020
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Koroner arter hastalığı halen önde gelen sağlık sorunlarından biridir. Bu durum, kalp hastalıkları için tanı ve tedavi prosedürlerinde artışa sebep olmaktadır. Bununla birlikte, bu prosedürlerle ilişkili komplikasyonlarda da artışa sebep olmaktadır. Bu komplikasyonlardan biri psödoanevrizmalardır. Bu çalışmada, kliniğimizde psödoanevrizma ameliyatı geçiren hastalarda koroner anjiyografiden önce alınan periferik tam kan sayımlarının sonuçlarına göre psödoanevrizmanın gelişimini öngörmede hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin yararlı olup olmayacağını tartışmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2017-Aralık 2019 tarihleri arasında hastanemizde koroner arter hastalığı ön tanısı ile elektif koroner anjiyografi yapılan 7368 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmamıza dahil edilme kriterlerini karşılayan 88 hastanın verileri incelendi. BULGULAR: Psödoanevrizma erkek cinsiyet(%60), sağ alt ekstremite(%76.4) ve ana femoral arterde(%71.4) daha sıktı. Grup 1 ile karşılaştırıldığında psödoanevrizma gelişen Grup 2'de işlemden önce beyaz küre sayısı (WBC) (p: 0.042) ve Nötrofil lenfosit oranı (NLR) (p: 0.029) değerleri ve kan üre azotu (BUN) (p:0.050) yüksekti, Hemoglobin (Hb) (p<0.001), hematokrit htc(p<0.001), albumin(p: 0.026) değerleri düşüktü ve istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Platelet Pletekrit Oranı (PPR) (p: 0.205), Platelet Nötrofil Oranı (PNR)(p: 0.205), platelet(p: 0.103), total protein(p: 0.061), kreatin (p:0.060) ve Platekrit(p: 0.151) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. SONUÇ: Periferik vasküler müdahalenin yapılacağı riskli hasta gruplarında; İşlem öncesi kan değerlerinden artmış NLR ve düşük albümin seviyeleri, psödoanevrizmanın gelişimini öngörmede bir rehber olabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Blood Biochemistry and Hematological Parameters On The Development Of Pseudoaneurysm
2020
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: Coronary artery disease is still one of the leading health problems. This causes an increase in the diagnosis and treatment procedures for heart diseases. However, it also causes an increase in complications associated with these procedures. One of these complications is pseudoaneurysms. In this study, we aimed to discuss whether hematological and biochemical parameters can be useful in predicting the development of pseudoaneurysm according to the results of peripheral whole blood counts taken before coronary angiography in patients who underwent pseudoaneurysm surgery in our clinic. MATERIAL AND METHODS: The data of 7368 patients who underwent elective coronary angiography with a preliminary diagnosis of coronary artery disease in our hospital between January 2017 and December 2019 were retrospectively reviewed. Data of 88 patients who met the inclusion criteria in our study were examined. RESULTS: Pseudoaneurysm was more frequently located in the male gender (% 60), right lower externity (% 76.4) and the common femoral artery (%71.4). When compared to Group 1, in Group 2, which developed pseudoaneurysm, The patients in group 2 who developed pseudoaneurysm compared to group 1, white blood cell count (WBC) (p: 0.042), Neutrophil to Lymphocite Ratio (NLR) (p: 0.029) and blood urea nitrogen (BUN) (p: 0.050) values were higher before the procedure, Hemoglobin (Hb) (p<0.001), Hematocrit (htc) (p<0.001), and albumin (p: 0.026) values were lower and there was a statistically significant difference. There was no statistically significant difference between Platelet to Platecrite Ratio (PPR) (p: 0.205), Platelet to Neutrophil Ratio (PNR) (p: 0.205), platelet (p: 0.103), total protein (p: 0.061), creatine (p:0.060) and Platecrit (p: 0.151) values.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.070
2023 Impact/Etki : 0.043
Kocatepe Tıp Dergisi