Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 11
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN UNIVERSITY STUDENTS' FAMILY HARMONY AND INTOLERANCE OF UNCERTAINTY LEVELS IN THE COVID 19 PROCESS
2020
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı; evdekal çağrısı ile uzaktan eğitim gören üniversite öğrencilerinin belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri ile aile uyumları arasındaki ilişkiyi farklı değişkenler açısından incelemektir. Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Örneklem grubunu 2019-2020 bahar döneminde uzaktan eğitim alan 276 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, Carleton, Norton ve Asmundson (2007) tarafından geliştirilen, Sarıçam ve ark. (2014) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ-12) ve Kavikondala ve arkadaşları (2015) tarafından geliştirilmiş, Duman Kula, Ekşi ve Demirci (2018) tarafından Türkçe uyarlama çalışması yapılmış olan Aile Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağılımı nedeniyle parametrik testler uygulanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri ile aile uyumları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi .05 olarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğrencilerin belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri ve aile uyum düzeylerinin cinsiyete göre puan ortalamaları arasında erkek öğrenciler lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Öğrencilerin evde kaldıkları kişi sayısına göre, belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeğinin bütünü ile engelleyici kaygı alt boyutu puan ortalamaları arasında 2 ve daha az kişiyle kaldıklarını ifade eden öğrencilerin lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Aile uyum ölçeğinin evde kalınan kişi sayısına göre puan ortalamaları arasında anlamlı fark görülmemiştir. Öğrencilerin spor yapmanın salgının oluşturduğu olumsuz etkiyi azaltıp azaltmama durumuna göre, belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeğinin bütünü ve alt boyutları puan ortalamaları arasında salgından oldukça fazla etkilendiğini ifade eden öğrencilerin lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Öğrencilerin aile uyum düzeylerinde ise spor yapmanın salgının oluşturduğu olumsuz etkiyi azalttığını düşünen öğrencilerin lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Öğrencilerin günlük internet kullanım süresine göre, belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeğinin bütünü ve alt boyutları puan ortalamaları arasında 9 saat ve daha fazla süre internet kullanan öğrencilerin lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Öğrencilerin aile uyum düzeylerinde ise 2 saat ve daha az süre internet kullanan öğrencilerin lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, öğrencilerin belirsizliğe tahammülsüz ölçeği ve alt boyutları puan ortalamaları ile aile uyum ölçeği puan ortalaması arasında ilişki olmadığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 125
2023 Impact/Etki : 0.055
Journal Of Academic Social Resources