Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 4
Termal olmayan plazma tedavisi ile mikro çoğaltılmış erik bitkilerinde Plum pox virus inaktivasyonu çalışmaları
2020
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Son zamanlarda, soğuk atmosferik plazma (SAP)’ın tıp, gıda teknolojileri, su arıtma teknolojileri ve tarımda patojenlerin inaktivasyonu için uygulanabilme olasılığı araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı SAP’ın, Plum pox virus’ünün (PPV) M ve D ırkları tarafından doğal olarak enfekte edilen erik ağacından, in vitro koşullar altında elde edilmiş bitkicikler üzerindeki etkisini ve bu bağlamda SAP’ın virüs inaktivasyonunda uygulanması olasılığını araştırmaktır. Çalışmada, biyolojik sistemlerin uygulanmasında “yüzey dalgası-sürekli Argon plazma torçu” ve “su altı diyafram deşarjı” olmak üzere iki tip plazma kaynağı kullanılarak plazma tedavisinin birkaç varyantının gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Uygulamadan sonra üçüncü alt kültür üzerindeki bitkiciklerin IC-RT-PCR verilerine dayanarak, en etkili varyantın gaz ortamında yapraksız nodal segmentlere tekrarlanan plazma torç ucu uygulaması olduğu bulunmuştur. SAP ile muamele edilmiş, her iki PPV ırkı ile enfekteli bitkiciklere yapılan ırka spesifik RT-PCR analiz sonucunda, sadece PPV-M tespit edilmiştir. İklimlendirilmiş ex vitro bitkilerinin IC-RT-PCR ve ırka spesifik RT-PCR'dan elde edilen sonuçları, test edilmiş bitkiciklerin moleküler analizlerinden elde edilen verilerle uyumlu olduğu görülmüştür. Elde edilen bu veriler, in vitro koşullarda yapılmış olsa da canlı odunsu bitkilerin dokusundan PPV'nin inaktivasyonu için CAP yeteneği üzerinde yapılan ilk çalışma niteliğindedir. PPV’den ari erik bitkilerinin elde edilmesinde kullanılan bu yaklaşımın son değerlendirmesi, ex vitro bitkilerin daha uzun süre gözlemlenmesi ve test edilmesinden sonra yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Experiments On Plum Pox Virus Inactivation From Micropropagated Plum Plants Through Non-thermal Plasma Treatment
2020
Yazar:  
Özet:

Recently, cold atmospheric plasma (CAP) is under investigation for possibility to be applied for inactivation of pathogens in medicine, food technologies, water cleaning technologies and agriculture. The aim of the current study is to investigate the effect of CAP on microplants, propagated in vitro from plum tree (Prunus domestica L., cv. ‘Kyustendilska sinya’) naturally co-infected by M and D strains of Plum pox virus (PPV) and in that respect the possibility for CAP application for virus inactivation. In the present work, we have used two types of plasma sources for biological systems treatments: a surface-wave-sustained Argon plasma torch and an underwater diaphragm discharge. These enabled several variants of plasma treatment to be performed. Based on the data of IC-RT-PCR tests of the microplants on the third subculture after treatment, it was found the most effective variant was the reiterated plasma torch tip treatment to nodal segments without leaves in gas medium. The strain specific RT-PCR analysis results of PPV positive CAP-treated microplants showed that only PPV-M strain was identified after treatment, although the starting material was co-infected by both strains. The results obtained from IC-RT-PCR and strain specific RT-PCR of the acclimatized ex vitro plants have been in agreement with the data from molecular analyses of the microplants tested. These are the first experiments on CAP ability for inactivation of PPV from tissue of living woody plants even if in in vitro conditions. The completed estimation of this approach for obtaining of PPV-free plum plants will be made after more prolonged observation and testing of the ex vitro plants.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.123
Atıf : 955
Bitki Koruma Bülteni