Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Jinekolojik Kanserlerde PETBT’nin Etkinliğinin Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, jinekolojik malignitelerde operasyon öncesi yapılan pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografinin (PET/BT) lenf nodu metastazını saptamadaki etkinliğini değerlendirmektir. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde Ocak 2016 ile Kasım 2017 yılları arasında jinekolojik kanser nedeni ile opere olan 78 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastane veri sisteminden ve hasta dosyalarından hastaların yaşına, menopozal durumuna, klinik tanılarına, nihai patoloji raporlarına ve PET/BT bulgularına ulaşıldı. Nihai patoloji raporundaki tümörün histolojik tipi, pelvik ve/veya paraaortik lenf nodu tutulumları, PET/BT’de patolojik tutulum izlenen lenf nodlarının ve primer tümörün maksimum standart tutulum değeri (SUVmaks) kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 78 hastanın 42’si endometrium kanseri, 10 hasta uterin sarkom, 14 hasta serviks kanseri ve 12 hasta over kanseriydi. Endometrium kanser tanısı almış hasta grubunda PET/BT’nin lenf nodu metastazını tahmin etmedeki sensitivitesi, spesifitesi, doğruluğu, pozitif prediktif değeri ve negatif prediktif değeri sırasıyla %54,5, %96,7, %85,7, %85,7 ve %85,7 idi. Uterin sarkomda bu değerler sırasıyla %100, %89,9, %90, %50 ve %100’dü. Serviks kanserinde sırasıyla %0, %92,3, %85,7, %0 ve %92,3 ve son olarak over kanserinde sırasıyla %62,5, %75, %66,7, %83,3 ve %50 idi. Tüm hasta grubu incelendiğinde bu değerler sırasıyla %57,1, %92,9, %83,3, %75 ve %85,4 olarak bulundu. Sonuç: PET/BT tanı testleri bakımından en iyi başarı uterin sarkomlarda elde edilmiştir. Ayrıca, çalışmamızda metabolik parametrelerden ortalama SUVmaks değerlerinin yalnızca over kanserinde lenf nodu metastazı ile ilişkili olduğu, diğer jinekolojik malignitelerde anlamlı olmadığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective assessment of PETBT’s effectiveness in gynecological cancers
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to assess the effectiveness of the preoperative positron emission tomography/computer tomography (PET/BT) in the detection of lymph nod metastasis in gynecological malignities. Method: The University of Health Sciences, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, Women's Diseases and Birth Clinic, included 78 patients who operated with the cause of gynecological cancer between January 2016 and November 2017. From the hospital data system and patient files, the patient’s age, menopausal status, clinical diagnoses, final pathological reports and PET/BT findings were reached. In the final pathology report, the histological type of the tumor, pelvic and/or paraaortic lymph nod adhesions, the pathological adhesions monitored in PET/BT lymph nodes and the primary tumor's maximum standard adhesion value (SUVmax) were recorded. Results: 42 of the 78 patients surveyed were endometrium cancer, 10 were uterine sarcoma, 14 were cervical cancer and 12 were over cancer. In the group of patients diagnosed with endometrium cancer, PET/BT’s sensitivity, specificity, accuracy, positive predictive value and negative predictive value in predicting lymph nod metastasis were respectively 54.5%, 96.7%, 85.7%, 85.7 and 85.7%. In the sarcoma of the uterus, these values were 100%, 89.9%, 90%, 50% and 100% respectively. Cervical cancer was 0.92.3 percent, 85.7 percent, 0 percent and 92.3 percent and over cancer was 62.5 percent, 75.6 percent, 66.7 percent, 83.3 percent and 50 percent. When the entire patient group was studied, these values were 57.1, 92.9, 83.3, 75 and 85.4 per cent, respectively. The best success in the PET/BT diagnosis tests was achieved in uterine sarcoma. In addition, our study found that the average SUVmax values from metabolic parameters were associated with lymph nod metastasis in over cancer only, and that it was not meaningful in other gynecological malignities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni