Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
BÜYÜK GÜÇ REKABETİ, JEOPOLİTİKA VE ASİMİLASYON GÖLGESİNDE ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN STRATEJİSİ
2021
Dergi:  
Doğu Asya Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

1990’lı yıllardan bu yana yakaladığı ekonomik büyümeyle birlikte yükselen bir güç olarak ortaya çıkan Çin Halk Cumhuriyeti’nin (Çin) uluslararası sistemin başat gücü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından tehdit olarak algılanması sonrasında, iki gücün temel mücadele alanı olan Doğu ve Güneydoğu Asya’da Çin’in ABD ve müttefikleri tarafından çevrelendiği algısı artmıştır. Küresel ticaret zincirinin merkezinde bulunan Çin, büyük güç rekabetinin görünür hale gelmesiyle ekonomik, ticari ve jeopolitik çıkarlarının tehlikeye girme ihtimaliyle karşı karşıya kalmış, küresel çıkarlarını korumak adına alternatif yollar arayışına girmiştir. Nitekim Çin liderliği, deniz ticaret yollarının güvenliğinin tehlikeye girme ihtimaline karşı 2013 yılında Kuşak ve Yol Girişimi’ni (KYG) başlatmış; bu kapsamda ekonomik, ticari ve jeopolitik çıkarlarını koruma adına çıkış noktası olarak zayıf Türk-İslam coğrafyasını seçmiştir. Bu gerekçeyle, nüfusunun çoğunluğunu Uygur Türklerinin oluşturduğu Doğu Türkistan bölgesi üzerindeki baskısını artırmıştır. Bu çalışma, Çin devletinin “temel ilgi odağı (core interest)” olarak tanımladığı Doğu Türkistan bölgesinin Çin’in bölgesel ve küresel amaçlarına ne ölçüde katkı sunduğunu araştıracak ve bölge üzerinde kurulan baskının nedenlerini; tarihsel asimilasyon politikaları, ticaret, güvenlik ve jeopolitik kavramlarıyla büyük güç rekabeti çerçevesinde tartışacaktır. Çalışma, Çin ulusal hedef ve çıkarları çerçevesinde Doğu Türkistan’ın enerji güvenliği, ticaret ve güvenlik gibi konularda jeopolitik önemde olduğuna vurgu yapacak; kendisini üstün medeniyet olarak konumlandıran ve çeşitlilikleri ayrıştırma ve zamanla kendi içinde asimile etmeye dayalı Çin geleneksel felsefesini ortaya koyacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Doğu Asya Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Doğu Asya Araştırmaları Dergisi