Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
KAPYA BİBER ARTIĞI KULLANILARAK BİYOSORPSİYONLA ATIKSULARDAN NİKEL GİDERİMİ
2020
Dergi:  
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nikel, alıcı ortamlar için ciddi zararlı etkilere yol açabilen bir ağır metal olup, deşarj edilmeden önce uygun arıtım yöntemleri kullanılarak giderilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, atıksulardan yeni bir biyosorbent materyali olan kapya biber çekirdeğinin nikel giderim performansını değerlendirmek için biyosorpsiyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada başlangıç pH değerinin, biyosorbent dozajının, başlangıç nikel konsantrasyonunun ve zamanın biyosorpsiyon üzerine olan etkileri araştırılmış, ayrıca kinetik ve denge analizleri de gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan biyosorbent materyali 125 µm ile 250 µm aralığında yer almaktadır. Yapılan çalışmaların neticesinde biyosorpsiyon verilerinin yalancı ikinci derece reaksiyon kinetik modeli ile çok iyi bir şekilde tanımlandığı bulunmuş olup, Langmuir izoterm modelinin de deney sonuçları ile oldukça tutarlı olduğu anlaşılmıştır. Biyosorpsiyon çalışmasında optimum pH değerinin 5,5 olduğu tespit edilmiştir. Maksimum giderim verimi 28 g/L biyosorbent materyali kullanılarak elde edilmiştir. Maksimum biyosorpsiyon tutma kapasitesi 4,17 mg/g olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma ile atıksulardan nikel iyonlarının giderimi için bu biyokütlenin bir potansiyele sahip olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 723
Atıf : 738
2023 Impact/Etki : 0.135
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi