Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Van yöresindeki ölü doğumla sonuçlanan gebeliklerin etyolojisindeki risk faktörleri
2001
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde ölü doğumla sonuçlanan gebeliklerin etyolojisindeki risk faktörlerinin tespiti. Yöntem Ocak 1997 ile Aralık 2000 tarihleri arasında kliniğimizde gestasyonel yaşı 20 haftanın üzerinde ve ağırlığı 500 gramdan fazla olan ölü doğumlar çalışma grubu olarak alındı ve ölü doğumların etyolojisinde tespit edilen patolojiler değerlendirildi. Bulgular Bu süre içerisindeki toplam doğum sayısı 3197 olup bu sayı içerisinde 87 adet ölü doğum mevcuttu. Olguların yaş ortalaması 30.12 7.19 gravidalarının ortalaması 5.48 3.47, gebelik yaşı ortalaması ise 32.8 5.87 hafta olarak bulundu. Takipli hasta oranı %5.7 ve ikinci derecede akraba evliliği oranı %17.2 idi. Olguların %28.7`sinin obstetrik öyküsünde ölü doğum, %11.4`ünde doğduktan hemen sonra ölen bebek öyküsü, %25.2 oranında anemi mevcut olup, %16 oranında plasenta dekolmanı ve %2.2 oranında plasenta previa mevcuttu. Gebelerin %11.4`ünde kronik hipertansiyon, %10.3`ünde diabetes mellitus, %9.1`inde preeklampsi, %3.4`ünde eklampsi, %1.1`inde HELLP sendromu, %5.7`sinde etkilenmiş kan grubu uyuşmazlığı, %6.8`inde intrauterin gelişme geriliği, %2.2`sinde kordon dolanması, %2.2`sinde oligohidramnios, %1.1`inde konjenital anomali (anensefali), %1.1`inde koryoamnionit, %1.1`inde maternal beyin tümörü, %1.1`inde maternal kalp hastalığı tespit edildi. %3.4 olgunun eylemde omuz takılması nedeniyle eksitus olduğu belirlendi. Ölü doğumlardan %41.3`ü Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşmiş olup %21.83 olguda patolojik bir faktör tespit edilmemiştir. Sonuç Antenatal takip oranlarının arttırılması, aile planlaması yöntemlerinin yaygınlaştırılması ile grandmultiparitenin azaltılması, sebebi belli olan ölü doğum oranını azaltabilir. Akraba evliliği oranlarının azaltılması ve genetik çalışmaların geliştirilmesi ölüm sebebi saptanamayan olguların bir kısmına açıklama getirebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi