Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 4
Gebelikte Fiziksel ve Ruhsal Şiddet Durumunda Ebelik Yaklaşımı
2019
Dergi:  
Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şiddet olgusu ‘bir devinimden doğan güç’ anlamına gelir. Şiddet olgusunuçok yaşayan kesim maalesef kadınlar olmuştur. Gebelikte şiddet oranına baktığımızda her üç kadından biri fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet gördüğü belirlenmiştir. Kadın için gebelik dönemi hayatı boyuncaözel dönemlerinden biridir. Gebelik döneminde hem fiziksel hem ruhsal şiddete uğrayan kadınları ele alırsak; gebe de birçok sorun gözükmesi olasıdır. Ülkemizde şiddet türü olarakfazla duygusal şiddet, gebelikte şiddetifazla uyguladığı kişiler ise eşlerdir. Gebelik döneminde kadınlar bir dizi beden ve ruh sağlığı sorunlarıyla baş etmeye çalışırken bir de şiddet gibi sorunla karşı karşıya kalınca problemlerin üstesinden gelmek zor olacaktır. Annenin gebelik sırasında etkilenmesinin yanında, bebekte de önemli ölçüde hastalık riski oluşabilmektedir.  Gebelikte görülen şiddetin insidansını artıran faktörler de mevcuttur. Kadınların eğitim düzeyi de belirleyici faktörler arasındadır. Şiddet gören gebeyi ilk karşılayan sağlık mensupları ebelerdir. Şiddet gören gebelerin gebe izlemi sırasında, çekinmeden ebelere paylaşmaları gerekir, bu sayede şiddet gören gebenin risk faktörlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olunabilir.   Ebeler ilk önce kendi duygu ve tutumlarının farkında olması duygularını hizmet sunumuna karıştırmaması profesyonelliğinin gereğidir. Ebelik öğrencileri ve çalışanlar şiddeti tanılamada problemler yaşadıkları ve şiddeti sağlık problemi olarak görmelerine rağmen şiddet olgularına yeterli ölçüde müdahale edemedikleri görülmüştür. Bu makalede öncelikle şiddet kavramının anlaşılması ve gebelikte uygulanan fiziksel ve ruhsal şiddetin anne ve bebek açısından nasıl olumsuz sonuçlar doğurduğu ve ebelerin yaklaşımı üzerine tartışılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi