Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Konjonktival Pterjium Etyopatogenezinde Sistemik İnflamasyonun Rolünün Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Konjonktival pterjiumlu hastalarda hemogram parametreleri ve kan temelli sistemik inflamasyon belirteçlerinin düzeylerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya konjonktival pterjiumu olan 30 hasta ve yaş-cinsiyet uyumlu 31 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm olgulara detaylı oftalmolojik muayene yapıldı. Ayrıca pterjium grubundaki olgularda pterjium derecelendirilmesi yapıldı. Tüm olgulardan serum örnekleri toplandı ve nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve sistemik immün-inflamasyon indeksi hesaplandı. Gruplar arasında nötrofil sayı-yüzdesi, lenfosit sayı-yüzdesi, hemoglobin, eritrosit sayısı, lökosit sayısı, ortalama trombosit hacmi, eritrosit dağılım genişliği, trombosit sayısı, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, sistemik immün-inflamasyon indeksi arasında ilişki olup olmadığı incelendi. İstatistiksel analizde Ki-kare testi, Bağımsız örneklemler t-testi, Mann-Whitney U testi, Pearson ve Spearman korelasyon analizleri kullanıldı. P<0.05 düzeyi istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar hücre sayıları açısından benzerdi. Nötrofil/lenfosit oranı ve platelet/lenfosit oranı pterjium grubunda hafifçe yüksek olmakla birlikte bu fark istatistiksel açıdan anlamlı değildi (sırasıyla P=0.141, P=0.480). Sistemik immün-inflamasyon indeksi gruplar arasında benzerdi (P=0.897). Ayrıca, pterjium grubunda korelasyon analizinde de hemogram parametreleri, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, sistemik immün-inflamasyon indeksi ve pterjium derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre pterjiumun sistemik inflamatuar etiyolojisini destekleyebilecek kanıt bulunamamıştır. Bu iki antite arasında ilişki olup olmadığını kesin olarak ortaya koyabilmek için geniş hasta popülasyonlarında yapılacak ileri randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the role of systemic inflammation in conjunctival pterjium etiopathogenesis
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Study of hemogram parameters and blood-based systemic inflammation indicators in conjunctival pterjium patients. Tools and Methods: 30 patients with conjunctival pterjium and age-related 31 healthy volunteers were included in the study. All of the cases were undergoing an ophthalmological examination. In the pterjium group, pterjium was also classified. Serum samples were collected from all the cases and the neutrophil/lenphocytes ratio, platelet/lenphocytes ratio and the systemic immune inflammation index were calculated. The group examined whether there is a relationship between the number-percentage of neutrophils, the number-percentage of lymphocytes, the number of hemoglobin, the number of erythrosites, the number of leukocytes, the average volume of thrombocytes, the width of erythrosite distribution, the number of thrombocytes, the ratio of neutrophils/lymphocytes, the ratio of platelet/lymphocytes, the systemic immune-inflammatory index. Statistical analysis used Ki-core test, independent samples t-test, Mann-Whitney U test, Pearson and Spearman correlation analysis. The level P<0.05 was statistically considered meaningful. Results: The groups were similar in terms of cell numbers. Although the neutrophil/lenfocite ratio and the platelet/lenfocite ratio were slightly high in the pterjium group, this difference was not statistically significant (respectively P=0.141, P=0.480). The systemic immune inflammation index was similar among groups (P=0.897). Furthermore, the correlation analysis in the pterjium group also found that there was no statistically meaningful relationship between the hemogram parameters, the neutrophil/lenfocite ratio, the platelet/lenfocite ratio, the systemic immune inflammation index and the pterjium degree. The result: According to the results of our study, there was no evidence that pterjium could support the systemic inflammatory etiology. Advanced randomized studies are needed to be carried out in large patient populations to determine whether there is a relationship between these two antites.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.607
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer