Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 293
 İndirme 13
Böbrek Yetmezlikli Hastalarda İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Değerlendirilmesi
2013
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda gelişen idrar yolu enfeksiyonlarında (İYE) predializ ile diyaliz hastaları ve 65 yaş altı ile üstü hasta grupları arasında üriner enfeksiyon belirteçleri ve muhtemel risk faktörlerini araştırmayı amaçladık. Ocak 2012 ve Aralık 2012 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma Hastanesi Nefroloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde Kronik böbrek yetmezliği (KBY) tanısı olan ve İYE gelişen 82 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. prediyaliz KBY hastalar grup 1, sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) ve hemodiyializ hastaları grup 2, olarak sınıflandırıldı. Hastaların 58’i (%70,7) diyaliz hastası iken, 24’ ü (%29,3) ise predializ KBY hastasıydı. Hastaların yaş ortalaması diyaliz grubunda 50±21 iken prediyaliz grubunda ise 63,6±15,4, idi. Hastaların 36 sı (%43,9) diyabetikdi. Vakaların 37’si (%45,1 ) ≥65 yaş olup, bu grupta kolesterol, trigliserid ve albümin değerleri 65 yaş altı gruba göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Her iki grupta da idrar kültürlerinde en sık üreyen mikroorganizma Escherichia coli (E. Coli) idi. Diyaliz ve prediyaliz gruplarının karşılaştırılmasında lökosit sayımı, eritrosit sedimentasyon hızı, tam idrar tahlili ve CRP düzeyleri açısından gruplar arasında istatistikî olarak anlamlı fark yoktu. Ateş, piyürü ve nitrit pozitifliğinin prediyaliz ve diyaliz gruplarında sık olmasına rağmen her iki grup arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı. 65 yaş üstü grupta ise eşlik eden komorbid durumlar idrar enfeksiyonuna eğilimi arttırabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi