Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Bazı arpa genotiplerinin tuzlu koşullarda çimlenme tepkilerinin değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, bazı arpa genotiplerinin çimlenme döneminde tuzluluk stresine karşı tepkilerini belirlemektir. Yöntemler ve Bulgular: Arpa tohumları Ankara Üniversitesi Osman Tosun Gen Bankası'ndan temin edilmiştir. Bu çalışmada sekiz adet altı sıralı arpa genotipi (33, 64, 159, 184, 200, 202, 220 ve 231) ve iki adet altı sıralı arpa çeşidi (Avcı-2002 ve Çetin-2000) kullanılmıştır. Tohumlara dört farklı NaCl dozunda saf su (0), 75 mM, 150 mM ve 225 mM tuzluluk stresi uygulanmıştır. Deneme tesadüf parseller deneme desenine göre, 25±1°C'de ve karanlık koşullarda üç tekrarlamalı olarak uygulanmıştır. Çalışmada yer alan genotiplerin tuzluluk toleransını belirlemek için çimlenme hızı (%), çimlenme gücü (%), kök uzunluğu (cm), fide uzunluğu (cm), fide yaş ağırlığı (g), fide kuru ağırlığı (g), kök yaş ağırlığı (g) ve kök kuru ağırlığı (g) parametreleri ölmüştür. Genel Yorumlar: Bu ölçümler sonucunda çimlenme gücü ve fide kuru ağırlığı dışındaki tüm parametreler istatistiksel olarak anlamlı (p≤0.01) bulunmuştur. Genotip × NaCl doz interaksiyonu, çimlenme hızı ve kök yaş ağırlığı için p≤0.01 seviyesinde önemli bulunmuştur. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Genotip 200 ve 220, diğer genotiplere göre tuzluluk stresi altında daha iyi performans göstermiştir. Ayrıca gelecekteki ıslah çalışmalarında ebeveyn genitoru olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Germination Responses On The Some Barley Genotypes Under Saline Conditions
2022
Yazar:  
Özet:

Aims: The aim of this research was to determine the responses of some barley genotypes to salinity stress at the germination period. Methods and Results: Barley seeds provided from the Osman Tosun Gene Bank at Ankara University. Eight six-row barley genotypes (33, 64, 159, 184, 200, 202, 220 and 231) and two six-row barley cultivars (cv Avcı-2002 and cv Cetin-2000) were used in this study. Salinity stress was applied to the seeds in four different doses of NaCl (distilled water (0), 75 mM, 150 mM and 225 mM). The experiments were carried out at 25±1°C and dark conditions with triplicate according to completely randomized plot design. In order to determine the salinity tolerance of genotypes in the study; germination speed (%), germination power (%), root length (cm), shoot length (cm), shoot fresh weight (g), shoot dry weight (g), root fresh weight (g) and root dry weight (g) parameters were measured. Conclusions: As results of these measures, all parameters were found to be statistically significant (p≤0.01) except for germination power and shoot dry weight. Genotype × NaCl dose interaction was found significantly different at p≤0.01 level for germination speed and root fresh weight. Significance and Impact of the Study: Genotype 200 and 220 showed better performance under salinity stress than other genotypes. Also, it can be used as a parental genitor in future breeding studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.951
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi