Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Yüksek Yağlı Bir Diyetle Beslenen BALB/C Farelerde Kefir Tüketiminin Lipid Metabolizması ve Adipokin Hormonlar Üzerine Etkileri
2023
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yağ dokusunun artmasıyla salgılanan proinflamatuar ve antiinflamatuar hormonlardaki dengesizliğin, yağ dokusunda kronik inflamasyona neden olduğu, bunun da obeziteye bağlı metabolik komplikasyonlara neden olduğu düşünülmektedir. Kefir son zamanlarda obeziteyle mücadelede dikkat çeken bir probiyotik türüdür. Bu çalışma, yüksek yağlı diyetle beslenen BALB/C fare modelinde kefir tüketiminin lipit profili ve Adiponektin, Leptin, Resistin ve Irisin/FNDC5 üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladı. Materyal ve Metod: BALB/c suşu erkek fareler Kontrol grubu (n=10), yüksek yağlı diyet (HFD) (n=10) ve HFD+Kefir (n=10) olmak üzere 3 gruba ayrıldılar. Fareler 8 hafta boyunca belirli diyet kalıplarıyla beslendi. Kontrol grubuna standart pelet yem verildi. HFD grubuna %60 yağ içeren yüksek yağlı bir diyet verildi. YYD+Kefir grubuna yüksek yağlı yemin yanı sıra 15 ml/kg kefir oral gavaj yoluyla verildi. Lipid profili, ticari kitler kullanılarak bir otoanalizörde ölçüldü. Leptin, Adiponektin, Resistin ve İrisin/FNDC5 seviyeleri, ticari olarak temin edilebilen kitler kullanılarak enzim bağlantılı immünosorbent tahlili (ELISA) ile ölçüldü. Bulgular: Deneme sonucunda grupların canlı ağırlık artışları arasında fark saptanmadı. HFD ve HFD+Kefir gruplarında epididimal yağ ağırlıkları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. HFD ve HFD+Kefir gruplarının epididimal yağ ağırlıkları arasında anlamlı fark yoktu. HFD ve HFD+Kefir gruplarında total kolesterol, HDL-C, LDL-C değerleri Kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. HFD+Kefir grubu ile HFD grubu arasında Total kolesterol, HDL-K, LDL-K değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Trigliserit değerlerinde gruplar arasında fark yoktu. HFD+Kefir grubunun adiponektin ve İrisin/FNDC5 değerleri diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Kontrol grubu ile HFD grubu arasında Adiponektin ve İrisin/FNDC5 değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Leptin ve Resistin değerlerinde gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Sonuç: Yüksek yağlı diyet beslenme modelinde kefirin adipokinler aracılığıyla metabolik etkilere sahip olabileceği ve bunun insan çalışmaları ile desteklenmesinin faydalı olacağı düşünüldü.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Kefir Consumption On Lipid Metabolism and Adipokine Hormones In Balb/c Mice Fed A High-fat Diet
2023
Yazar:  
Özet:

Background: The imbalance in pro-inflammatory and anti-inflammatory hormones secreted by the increase in fat tissue causes chronic inflammation in the fat tissue. It is thought that this chronic inflammation causes metabolic complications result-ing from obesity. Kefir is a type of probiotic that has recently attracted attention in the fight against obesity. This study aimed to examine the effects of kefir consumption on lipid profile and Adiponectin, Leptin, Resistin and Irisin/FNDC5 in the high fat diet fed BALB/C mouse model. Materials and Methods: BALB/C strain male mice were divided into three groups: control group (n = 10), high fat diet (HFD) (n = 10) and HFD + Kefir (n = 10). Mice were fed specific dietary patterns for eight weeks. The control group was given standard pellet feed. The HFD group was given a high-fat diet containing 52% fat. In addition to the high-fat feed, 15 ml/kg kefir was given to the HFD+Kefir group via oral gavage. Lipid profile was measured on an autoanalyzer using commercial kits. Leptin, Adiponectin, Resistin and Irisin/FNDC5 levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) using commer-cially available kits. Results: As a result of the experiment, there was no difference between the live weight gains of the groups. Epididymal fat weights in the HFD and HFD+Kefir groups were found to be statistically significantly higher than the control group. There was no significant difference between the epididymal fat weights of the HFD and HFD+Kefir groups HDL Cholesterol (HDL-C), LDL Cholesterol (LDL-C) values in the HFD and HFD+Kefir groups were found to be statistically significantly higher than the control group. No statistically significant difference was detected between the HFD+Kefir group and the HFD group in terms of HDL-C, LDL-C values. There was no difference between groups in triglyceride values. Adiponectin and Irisin/FNDC5 values of the HFD+Kefir group were found to be statistically significantly lower than the other groups. There was no statistically significant difference between the control group and the HFD group in terms of Adiponectin and Irisin/FNDC5 values. There was no significant difference between the groups in Leptin and Resistin values. Conclusions: It was thought that kefir may have metabolic effects through adipokines in the high-fat diet nutrition model, and it would be useful to support this with human studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 164
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi