Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
ÇEK KANUNU’NDA YAPILAN SON DÜZENLEMELER IŞIĞINDA KARŞILIKSIZ ÇEK SORUNUNA BİR ÇÖZÜM OLARAK KARŞILIKLI SİGORTA VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMASI
2022
Dergi:  
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ülkemiz ekonomisini de olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuz durumun ekonomik idare hukuku kapsamında iyileştirilmesi için pek çok düzenleme yapılmıştır. İlk olarak 7226 sayılı Torba Yasa’nın 49. Maddesi ile Çek Kanunu’na geçici 5. Madde eklenmiş ve bununla cezaların infazı öngörülen sürelerde çek bedelinin on da birinin ödenmesi şartıyla durdurulmuştur. Nihayet 7333 sayılı Torba Kanun, 28.07.2021 tarihinde kabul edilmiş ve 31551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Torba Yasanın 17. Maddesi ile çek bedelinin on da birinin ödenmesi için öngörülen süre 30.06.2022 tarihine kadar uzatılmıştır. Torba Kanunun 17. Maddesine göre infaz ertelemesi, 30.04.2021 tarihine kadar işlenen suçları kapsamaktadır ki bu infaz etelemesinden yararlanacakların kapsamını önceki düzenlemeye göre genişletmiş durumdadır. Ark arkaya yapılan bu infaz ertelemeleri ve bunların kapsamının genişletilmesi, soruna kısa vadede ve salt borçlu tarafın mağduriyetini giderir nitelikte geçici bir çözüm getirmektedir. Tüm tarafların mağduriyetlerini gideren uzun vadede kalıcı bir çözüm halihazırda sunulabilmiş değildir. Çalışmanın konusu alternatif bir çözüm yolu olarak Sigorta Hukuku’nun özellikle de karşılıklı sigorta türünün nasıl bir çözüm sunabileceği ve mevcut sigorta sistemi içerisinde nasıl bir yöntem izlenebileceği olacaktır. Ayrıca elektronik çek sisteminin sorunun çözümünde etkili olup olmayacağı üzerinde de kısaca durulacaktır. Çalışmada ilk olarak karşılıksız çek keşidesinin altında yatan temel etkenler araştırılmış ve güncel veriler ışığında bir değerlendirme yapılmıştır. Ardından karşılıklı sigorta kavramı ve Türkiye’deki örnekleri Katılım Sigortacılığı incelenmiş, çek bedelinin sigortalanmasının piyasaya olası etkileri tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 335
Atıf : 1.486
2023 Impact/Etki : 0.071
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi