Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 13
Metin Tahrîfi Bağlamında İbn Hazm’ın Tevrat’ı Eleştiri Metodu Üzerine
2008
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Bu makalede İbn Hazm’ın Tahakh’a bakışı ve onun tahrif olunduğu iddiasında takip ettiği metodu tanıtılmaya çalışılmıştır. Ona kadarki ulemânın tahrif iddiaları birbirinden farklı nitelikte olmuştur. Başlangıçta bu iddia sadece kutsal metinleri tercüme ve yorumlama sırasında gerçekleşen tahrifle sınırlandırılmıştır. Zaman geçtikçe metin tahrifi iddiaları da dillendirilmiştir. İbn Hazm bu akımın önemli temsilcilerindendir. O, bu konuyla ilgili sistematik bir biçimde çalışmalar yürüten ilk müslüman âlimdir. O, bu iddiasını Tanah’ı “içeriden ve dışarıdan” analize tabi tutmakla temellendirmiştir. “Dışarıdan analiz metodunda” o, Tanah’ta yer alan tarihî rivayetlere dayanarak tahrifin kaçınılmaz olduğunu belirtmiştir. “İçeriden analiz metodunda” ise o, tahrif iddiasına Tanah’taki çelişkili ve gerçekliklere aykırı anlatıları göstermiştir. Anahtar kelimeler: Kutsal metin eleştirisi, metin tahrifi, dışarıdan analiz, içeriden analiz. Abstract This article discusses Ibn Hazm’s view to Tanakh and his demonstrating method of tahrîffalsification of it. Until him, the theses of Moslem scholars about tahrîf had differed from each other. At first the argument of tahrîf was restricted to only the area of translation and interpritation. In the course of time it was expressed some arguments of textual tahrîf. Ibn Hazm maintains textual falsification in Tanakh. Among Moslem scholars he was the first person dealt with this subject systematically and completely. He tries to prove his opinion throught examining The Scripture “externally and internally.” In externally analysing, he claims that the textual falsification of Tanakh is inescapable by taking the historical narratives in it into consideration. Then he continues his analysing internally and demonsrates various examples relating to tahrîf looking to contradictory and incorrect information from The Tanakh itself. Key words: Ibn Hazm, Tanakh, the Scripture, textual falsification, internal and external critisizm.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 2.527
2023 Impact/Etki : 0.075
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi