Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 9
DİSİPLİNLERARASI ÖĞRETİM: İLKOKULLARDA STEM EĞİTİMİNİN ENTEGRASYONUNA İLİŞKİN YAKLAŞIMLAR
2020
Dergi:  
Çukurova Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Bir disiplinin diğer disiplinlerle bütünleştirilerek öğretilmesini ifade eden disiplinlerarası öğretim kavramı ve bunun nasıl gerçekleştirilebileceği durumu alanyazında tartışılan yeni bir olgu değildir. Fakat son yıllarda STEM eğitimi gibi disiplinlerarası öğretimi vadeden yaklaşımların ortaya çıkması disiplinlerarası öğretime yönelik alanyazında yer alan bu yaklaşımları ele almayı daha da gerekli kılmaktadır. Çünkü disiplinlerarası öğretim, etkili ve anlamlı öğrenmeye olan katkısı sebebiyle ve gerçek yaşam temelli problemlerin doğası gereği, her geçen gün daha da önemi artan ve vurgu yapılan bir kavram olarak alanyazında karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada bu sebeple disiplinlerarası öğretim kavramı ve disiplinlerarası öğretimi sağlamaya yönelik alanyazında yer alan yaklaşımlar ele alınarak STEM eğitiminin ilkokul kademesinde bütünleştirilmesi(entegrasyonu) bağlamında tartışılmıştır. Alanyazın incelendiğinde Drake (1991, 1998), Fogarty (1991) ve Lederman ve Niess (1997) tarafından öne sürülen yaklaşımlar yer almaktadır. Bahsi geçen bu yaklaşımların STEM eğitiminin vadettiği disiplinlerarası öğretimi sağlamada öğretmenlere yardımcı olacağı söylenebilir. Bu yaklaşımların özellikleri incelendiğinde STEM eğitimin bütünleştirilmesine yönelik birbirlerine karşı bir üstünlüğünü olmamakla birlikte STEM eğitiminin farklı yaklaşımları kullanmaya olanak sunması, bütünleştirme çeşitliliğini destekleyen bir doğası gereği, hepsinin ilkokul ve diğer öğretim kademelerinde kullanılabileceği söylenebilir. İlgili STEM disiplinlerinin bütünleştirilmesinde hangi yaklaşımın işe koşulacağı ise ele alınan problem durumu, içerik ve konu, öğrencilere kazandırılmak istenen beceriler veya öğrenci ilgi ve yönelimi göz önünde bulundurularak karar verilebilmektedir. Sonuç olarak STEM eğitiminin ilkokul ve diğer kademelerde disiplinlerarası bütünleştirilmesiyle ilgili aşağıda çizilen genel çerçevenin önerdiği yaklaşımların kullanılabileceği söylenebilir. Ayrıca bütünleştirmeyi daha da geliştirip zenginleştirmek, daha etkili yaklaşımları sınıflarda öğretmenlerin uygulamasını sağlamak amacıyla da bu alanda daha birçok tartışmanın ve araştırmanın yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Interdisciplinary Teaching: Approaches to the Integration of STEM Education in Primary Schools
2020
Yazar:  
Özet:

The concept of interdisciplinary teaching that expresses the integration of a discipline with other disciplines is not a new fact discussed in the field of the situation in which it can be achieved. But in recent years, the emergence of interdisciplinary teaching approaches such as STEM education makes it even more necessary to address these approaches in the field of interdisciplinary teaching. Because interdisciplinary teaching, because of its contribution to effective and meaningful learning and because of the nature of real life-based problems, comes to us as a concept that is increasingly important and emphasized every day. In this study, therefore, the concept of interdisciplinary teaching and the approaches in the field to provide interdisciplinary teaching were discussed in the context of integration (integration) of STEM education in the primary school stage. The study includes the approaches suggested by Drake (1991, 1998), Fogarty (1991) and Lederman and Niess (1997) . These approaches can be said to help teachers provide interdisciplinary teaching promised by STEM education. When the characteristics of these approaches are studied, it can be said that while STEM education has no superiority over each other towards integration, it allows the use of different approaches, because of its nature that supports the diversity of integration, it can all be used in primary school and other teaching stages. Which approach will be employed in the integration of the relevant STEM disciplines can be decided taking into account the problem situation, content and subject, the skills to be awarded to the students or the student's interest and direction. As a result, it can be said that the approaches proposed by the general framework drawn below on interdisciplinary integration of STEM education in primary schools and other stages can be used. It is also understood that more discussions and research in this field should be carried out in order to further develop and enrich integration, and to ensure that more effective approaches are applied by teachers in the classes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çukurova Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 193
Atıf : 179
2023 Impact/Etki : 0.031
Çukurova Araştırmaları