Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
PALİMPSEST YER OLARAK KONYA ALÂEDDİN TEPESİ; KENTSEL ve MİMARİ BELLEK
2022
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Farklı toplumsal süreçlerin etkileşim alanları olan kentler, geçmişten gelen kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi izler ile sürekli değişen ve dönüşen bir yapıya sahiptir. Kent kimliğinin oluşumunda, kentin fiziksel biçiminin üretilmesi ve zamanla değişim süreçlerinde, kentsel mekânın ve mimari ürünlerin rolü büyüktür. Mekânlar kentin kimliğini yansıtırken, mekânın deneyimlenmesi, bireylerin belleğinde yer etmekte, zamanla fiziksel değişimler/yok olmalar yaşansa da bellekte olanlar, imgeler olarak kent kimliğinin belirleyicilerinden olmaktadır.  Kentlinin zihninde yer eden anların/anıların tanıkları olan fiziksel ortamlar, kentin geçmişini anlatan, aktaran ve anlamlandıran somut durumları ifade etmektedir. Bu durum kentsel mekân, kentsel mekândaki deneyimlerle oluşan kentsel bellek ve kent kimliği arasında birbirini besleyen yakın bir ilişkiyi göstermektedir. Yaşayan, yenilenen bir organizma olarak kentler, devamlılık gösteren ve fiziksel bir katman oluşturan yapısıyla palimpsest bir yapıyı sergilemektedir. Konya kentinin merkezinde yer alan Alâeddin Tepesi kentin simgesi olmanın yanı sıra Frig dönemine tarihlenen geçmişiyle palimpsest yapıyı örneklendirmede önemli bir höyük olarak bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu anlamda aynı zamanda “yer” olarak izleri barındıran ve var olanı biriktiren bir kentsel bellek sahnesidir. Çalışmada Alâeddin Tepesinin, güncel görünümünün ötesinde, geçmişten bugüne iz ve anlamları vurgulanarak, çok katmanlı olma durumunun, palimpsest ve kentsel bellek kavramları üzerinden ortaya konulması amaçlanmıştır

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 22
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research